Piaţa imobiliară din Vancouver, extrem de prosperă pe durata Jocurilor Olimpice

Cel mai scump penthouse din centrul oraşului Vancouver a fost închiriat pentru perioada Jocurilor Olimpice la suma de 500.000 de dolari canadieni pe lună, în timp ce casele din categoria lux au fost închiriate pentru 250-300.000 de dolari.

Într-o perioadă obişnuită a anului, chiria medie pentru apartamentele din clasa economic nu depăşesc în Vancouver 1.500 de dolari canadieni pe lună, astfel că se poate afirma că pe durata JO preţurile la chirii au crescut aici de zeci de ori, informează cotidianul rus Izvestia.
Şi chiriile pentru locuinţele din clasa business din Downtown, unde se află principalele arene de gheaţă, au crescut de la 2-2.500 la 10-15.000 de dolari pe lună, iar hotelurile din Vancouver au majorat în această perioadă preţul de la 150-200 de dolari la 800-900 de dolari camera pe noapte.

Potrivit expertei Irina Ciornîh, care lucrează de mai mulţi ani pe piaţa imobiliară din Canada, noii chiriaşi de la Vancouver sunt ‘de nivelul lui Oprah Winfrey’, dar că penthouse-uri nu au fost închiriate foarte multe, ci doar unităţi.
‘În medie, casele au fost închiriate pentru 25-60.000 de dolari canadieni pe lună, iar apartamentele pentru 200-400 de dolari pe noapte’, declară experta, subliniind că cei care şi-au rezervat din timp apartamente au pierdut, deoarece iniţial preţurile erau mai mari, chiar de 400-500 de dolari pe noapte.

După cum subliniază Ciornîh, mulţi dintre locuitorii din Vancouver au preferat să părăsească oraşul pentru perioada JO, şi-au închiriat apartamentele şi s-au dus să se odihnească din aceşti bani în Mexic. Unii chiar şi-au întrerupt businessul obişnuit, deoarece cafenelele şi magazinele lor s-au pomenit în zonele de securitate, unde se poate intra doar pe baza unor permise speciale.

Din cauza faptului că mulţi localnici au părăsit oraşul, a avut de suferit businessul mic din zone îndepărtate de Downtown. ‘Oamenii din afara Downtown Vancouver se plâng că restaurantele şi cafenelele sunt goale şi asta în condiţiile în care canadienilor le place să ia masa în oraş’, povesteşte Irina Ciornîh.
În ceea ce priveşte vânzările de imobiliare, creşterea de 30-40% care se înregistrase imediat după ce Vancouver fusese ales capitală a JO, au scăzut cu 10% în timpul crizei economice.

Cu toate acestea, realtorii canadieni se aşteaptă ca pe viitor preţurile la imobiliare să crească aici cu câte 8% pe an. Potrivit specialiştilor, vor creşte în special preţurile la condominiumuri, care înainte de JO începuseră să fie construite în mod intens în Vancouver. Principalii cumpărători ai acestor locuinţe sunt, potrivit Ciornîh, originari din China continentală, hinduşi şi britanici.

Izvestia precizează că satul olimpic Millenium Water, unde sunt cazate echipele olimpice ale ţărilor participante, a costat autorităţile oraşului circa 1 miliard de dolari. Cea mai mare parte din cele 1.100 de apartamente ale acestui complex a fost vândută cu un an-doi înainte de JO, la preţul de 700.000 de dolari.
După JO şi celor Paraolimpice, apartamentele vor fi recondiţionate şi predate proprietarilor, care se vor putea muta în ele prin septembrie 2010. De asemenea, 150 de apartamente din Millenium Water au fost rezervate de autorităţile oraşului ca locuinţe sociale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata