Pierderi colosale pentru Zuckerberg dupa cearta datelor sustrase

40

Aproximativ 40 de miliarde de dolari. Atat a pierdut Facebook la Bursa, dupa ce actiunile companiei s-au depreciat cu 7%. S-a petrecut acest lucru dupa ce s-a aflat ca datele a 50 de milioane de utilizatori ar fi fost accesate si folosite ilegal pentru a manipula electoratul la refendumului pentru Brexit si alegerile prezidentiale americane.

Averea lui Mark Zuckerberg a scazut cu 4 miliarde de dolari. O ancheta jurnalistica a scos la iveala faptul ca o firma de analiza de date, Cambridge Analytica, care a lucrat cu echipa de campanie a lui Donald Trump, a dezvoltat o aplicatie care sa ajute la manipularea electoratului.

Christopher Wylie, fost angajat al Cambridge Analytica a declarat: „Te joci cu o intreaga tara, cu psihologia unei tari intregi. Fara acordul oamenilor si fara ca ei sa fie constienti de acest lucru. Si nu doar ca te joci cu psihologia unei intregi natiuni, dar te joci cu ea in contextul unor procese democratice. Aveau aplicatii pe Facebook care le permiteau sa colecteze date nu doar de la persoana care folosea aplicatia sau intra in cont cu aceasta aplicatie, ci intrau apoi in intreaga retea de prieteni si colectau si informatiile prietenilor. Sunt create site-uri, bloguri, orice credem ca e nevoie pentru ca tintele vizate sa fie receptive. Cream continut pe internet pentru ca ei sa-l gaseasca. Ei il văd, il acceseaza, intra in acest flux si incep sa gandeasca lucrurile diferit.”

Reprezentantii celei mai mari retele sociale din lume spun ca vor face o ancheta interna pentru a afla cum a fost posibila o astfel de scurgere de informatii confidentiale.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online