Pirat informatic rus, fiul unui deputat în Duma de Stat, arestat şi judecat în Guam

Un cetățean rus, arestat sâmbătă, 5 iulie, în circumstanțe neclare și într-un loc neprecizat, a fost transportat pe insula americană Guam, unde a compărut luni în fața unui tribunal pentru piratarea sistemelor informatice pe mari suprafețe americane, relatează AFP, citând un comunicat al Ministerului Justiției.

Roman Valerievici Selezniov (30 de ani), inculpat în martie 2011 în statul Washington pentru că a organizat o rețea de furturi și de distribuire a datelor unor cărți de credit, riscă o condamnare de până la 67 de ani închisoare pentru cinci capete de acuzare, afirmă ministerul în document.

Potrivit Secret Service, care a efectuat arestarea, Selezniov — cunoscut printre pirații informatici drept ‘Track2’ — este ‘unul dintre traficanții de informații financiare furate cei mai prolifici în lume’.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției a refuzat să dezvăluie circumstanțele arestării. După ce a compărut luni în fața unui tribunal din Guam, Selezniov a fost menținut în detenție în așteptarea termenului următor al procesului, 22 iulie.

‘Escrocii informatici să facă bine și să ia aminte: nu mai puteți să vă ascundeți la distanță după tastaturile voastre’, a avertizat procurorul Jenny Durkan.

Cetățeanul rus este acuzat de fraudă bancară, de prejudicierea intenționată cu peste 5.000 de dolari a unor ordinatoare protejate, de deturnare de informații din calculatoare protejate, de posesie neautorizată a cel puțin 15 instrumente de acces, în special numere de cărți de credit și de furturi agravate de identitate.

Selezniov este suspectat că a piratat, între noiembrie 2009 și februarie 2011, sisteme informatice de pe mari suprafețe din SUA și că a instalat în acestea un virus pentru a fura numere de carduri bancare. El ar fi utilizat servere și forumuri internet în toată lumea pentru a facilita aceste operațiuni.

Selezniov — fiul lui Valeri Selezniov, deputat în Duma de Stat din partea Partidului Liberal-Democrat (LDPR) al lui Vladimir Jirinovski, potrivit The Russian Times — este obiectul unei inculpări distincte în statul american Nevada pentru participare la o rețea de corupție organizată, ceea ce i-ar atrage o pedeapsă suplimentară de încă 30 de ani de închisoare.

Frauda cu carduri de credit costă instituțiile financiare în fiecare an 40 de miliarde de dolari, potrivit comunicatului.

‘Această importantă arestare trimite un mesaj clar: în pofida naturii tot mai internaționalizate a crimei organizate, brațul lung al justiției și al Ministerului Securității va continua să deranjeze și să anihileze organizațiile criminale cele mai sofisticate’, a estimat ministrul american al securității interne, Jeh Johnson, într-un comunicat separat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata