Pirateria somaleză marchează un nou hit istoric

Pe această piaţă financiară în care s-au transformat apele Oceanului Indian, ‘deviza’ piraţilor somalezi a atins marţi o cotă maximă istorică. Un armator saudit va plăti 20 de milioane de dolari pentru a elibera un petrolier sechestrat de piraţii somalezi, notează ziarul ABC.

În declaraţii acordate mediilor locale, propietarul navei ‘Al Nisr Al Saudi’ – petrolierul saudit sechestrat în urmă cu cinci luni – a recunoscut că în următoarele zile va face efectivă plata a 20 de milioane de dolari pe care i-au soliciat-o piraţii pentru a elibera ambarcaţiunea. Un pirat de la bordul navei a spus însă că este vorba de doar 3 milioane.

Pentru armatorul Kamal Arri, ‘tortura constantă’ pe care o suportă echipajul navei, format din 13 cetăţeni din Sri Lanka şi unul din Grecia, este ceea ce l-a motivat să ia această decizie. Oricum, el a recunoscut că a pierdut deja 8 milioane de dolari ca rezultat al sechestrării, motiv pentru care aşteaptă acum decizia guvernului de la Riad de a autoriza compania de asigurări care să realizeze transferul.

O situaţie care demonstrează cât de profitabilă devine această afacere pentru piraţii din Golful Aden. Potrivit unor surse apropiate ‘Operaţiunii Atalanta’ – numele de cod al misiunii Uniunii Europene de combatere a pirateriei marine – numai anul trecut piraţii somalezi ar fi obţinut o pradă în valoare de 50 milioane de dolari.
Venituri obţinute graţie a peste 200 de sechestrări, dintre care 68 reuşite. Între capturile cele mai notabile se numără petrolierul grec ‘Maran Centaurus’ (7 milioane) sau cea a pescadorului spaniol ‘Alakrana’ (3 milioane).

Cu unele excepţii ‘onorabile’, adevărul este că ‘bula’ pieţei pirateriei somaleze începuse să se desumfle în ultimele luni, după ce înegistrase anul trecut o creştere de circa 110 la sută. Mai ales după recenta preluarea a controlului de către miliţiile Hizbullah Islam a principalui port corsar, Harardhere. Dar şi datorită refuzului unor ţări de a se supune şantajului somalez.

Precum cazul cuplului britanic, format din Paul şi Rachel Chandler, care sunt sechestraţi din luna octombrie după ce au fost capturaţi când navigau în apele insulelor Seychelles. Deşi la început piraţii au fost mai exigenţi şi au pretins familiei o sumă de circa 7 milioane de dolari pentru a le garanta eliberarea, în mai puţin de un an suma a scăzut la aproximativ 165.000 de dolari. Totuşi, refuzul guvernului britanic de a negocia cu răpitorii a paralizat operaţiunea de răscumpărare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata