Planificata achiziţionare de către România a unor avioane de luptă americane suscită polemici

Producătorii europeni de avioane şi-au exprimat nemulţumirea faţă de dorinţa României de a achiziţiona avioane de luptă americane F-16, la mâna a doua, în valoare de 1,3 miliarde de dolari, după ce au susţinut că Bucureştiul a anunţat decizia fără a organiza o licitaţie, relatează cotidianul britanic Financial Times (FT).

Propunerea de achiziţie a ridicat totodată întrebări legate de faptul dacă România îşi poate permite avioanele în condiţiile în care această naţiune est-europeană lovită de criză depune eforturi majore pentru a reduce din cheltuielile publice, pentru a se supune cerinţelor programului Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Ministrul român al apărării, Gabriel Oprea, a insistat vineri, 26 martie, că România are nevoie de avioane pentru a-şi îndeplini angajamentele în cadrul NATO, la care fosta ţară comunistă a aderat în 2004.

Guvernul de la Bucureşti a declar că achiziţia reflectă ‘parteneriatul strategic’ româno¬american şi a fost justificată dat fiind lipsa fondurilor publice – în condiţiile în care vechile F-16 vor fi livrate gratuit, dar vor necesita operaţii de reparaţie şi asistenţă. Achiziţia trebuie însă aprobată mai întâi de către parlament.
Anunţul, comentează FT, a dat o lovitură rivalilor europeni Saab (din Suedia) şi consorţiului Eurofighter, care sperau ambele să liciteze pentru obţinerea contractului.
‘Decizia a surprins pe toată lumea’, declara, pentru FT, Richard Smith, directorul de marketing al Saab pentru România.

‘Ni s-a spus să ne aşteptăm la un proces de licitare, însă nu a existat deloc un astfel de proces’, a precizat el. ‘Eurofighter regretă că decizia României a fost luată în absenţa unui apel internaţional pentru cei care doreau să liciteze – procedura standard în Uniunea Europeană’, a declarat un reprezentant al consorţiului Eurofighter.

Romania a încercat să-şi înlocuiască flota aeriană de mai mulţi ani, însă nu a dispus de resursele financiare necesare, chiar înainte de criza financiară, comentează FT.
Anul trecut, România a fost forţată să apeleze la FMI pentru un împrumut de 20 de miliarde de euro şi urmează acum un program strict pentru reducerea cheltuielilor publice excesive.

Costul mentenanţei şi echipării primului lot de 24 avioane F-16 pentru a fi livrate începând cu 2013 este estimat la 1,3 miliarde de dolari, în această sumă intrând şi pregătirea piloţilor. Cu toate acestea, România a indicat că este posibil să cumpere alte 24 de avioane F-16, ceea ce ar putea spori substanţial nota de plată finală.

În 2008, o notă a Pentagonului privind posibila vânzare indica că preţul total pentru toate cele 48 de avioane ar putea fi de 4,5 miliarde de dolari, în această sumă intrând mentenanţa şi asistenţa aparatelor, pregătirea piloţilor şi alte operaţii.
‘Este o nebunie din punct de vedere financiar… în condiţiile în care vor trebui să finanţeze acest lucru într-un fel. Are România aceşti bani acum sau nu? Nu cred că îi are’, comentează Smith.

În ceea ce priveşte Saab, compania suedeză a declarat că este pregătită să ofere condiţii financiare atractive, remarcând totodată că achiziţiei de F-16 îi lipsesc aşa-numitele contracte de offset – acorduri secundare obişnuite prin care vânzătorul garantează beneficii economice ţării care face achiziţia, cum ar fi oportunităţi de angajare.

Opoziţia socialistă din România a cerut ca parlamentului să i se ofere detalii complete despre toate ofertele înainte de a aproba achiziţia avioanelor F-16. Potrivit FT, vâlva provocată de această achiziţie reprezintă o lovitură dată încercărilor României de a combate reputaţia sa privind lipsa de transparenţă şi corupţia, în condiţiile în care ONG-ul anti-corupţie Transparency International consideră România unul dintre cele mai corupte state din UE.

România, aminteşte publicaţia britanică, este singurul stat membru al UE care nu a semnat Codul de conduită din UE pentru achiziţiile în domeniul apărării. În ceea ce priveşte FMI, acesta nu a făcut comentarii asupra vânzării. În 1997, instituţia cu sediul la Washington a reuşit să convingă România să renunţe la achiziţionarea de elicoptere americane, în valoare de 1,4 miliarde de dolari, din cauza constrângerilor bugetare, mai aminteşte FT.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata