Planurile UE privind schimbările climatice vor crește prin politica externă, spun cercetătorii

Obiectivul Uniunii Europene de a avea zero emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2050 va avea „repercusiuni geopolitice profunde”, inclusiv venituri mult mai mici pentru vecinii exportatori de petrol și gaze precum Rusia, Algeria și Libia, Institutul Universitar European și două grupuri de reflecție influente, au declarat miercuri.

Prin propriile estimări, importurile de petrol din UE până în 2050 ar scădea la 79% sub nivelurile din 2015 pentru a atinge obiectivele climatice. Importurile de gaze ar scădea cu 67%. Statele UE importă majoritatea necesităților lor de energie pentru combustibili fosili, iar experții au afirmat că reducerile accentuate ale acestor achiziții ar afecta economiile din apropiere și ar putea destabiliza unele țări din punct de vedere economic și politic.

„UE trebuie să se trezească și să realizeze consecințele hotărârilor sale în străinătate”, au spus cercetătorii, care au inclus experți de la Bruegel și ai Consiliului European pentru Relații Externe.
Consumul scăzut de combustibili fosili al Europei ar putea, la rândul său, să scadă prețurile petrolului, afectând marii producători precum Arabia Saudită, chiar dacă aceștia au un comerț redus cu UE.

Cercetătorii au spus că UE ar trebui să aloce fonduri pentru a ajuta țările vecine să diversifice economiile dependente de hidrocarburi. Acest lucru nu numai că ar ajuta obiectivele climatice globale, ci și ar ajuta industria UE să intre pe noi piețe cu creștere rapidă, au spus ei.

În timp ce politicile climatice vor reduce dependența Europei de combustibilii fosili importați, cercetătorii au spus că Bruxellesul va trebui să atenueze alte riscuri de securitate, cum ar fi dependența de importurile de materii prime utilizate în bateriile vehiculelor electrice.

Un alt punct de interes geopolitic este planul Bruxellesului de a impune costuri de carbon asupra importurilor de bunuri poluante – ceea ce ar putea declanșa represalii din țări precum China sau Rusia, ale căror exporturi de oțel ar fi probabil printre primele sectoare afectate.

Cercetătorii au spus că UE ar trebui să colaboreze cu noua administrație americană pentru a introduce măsuri comune la frontierele cu carbon și să stimuleze alte țări să-și potrivească eforturile.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata