Poliția din Paris investighează „petreceri secrete de lux”

Poliția franceză a lansat o investigație cu privire la presupuse mese și petreceri clandestine din Paris, dezvăluite într-un raport TV efectuat sub acoperire.

Ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, a ordonat ancheta, spunând că astfel de adunări, care încalcă regulile de închidere Covid, ar fi „total inacceptabile”.

Un canal de televiziune privat, M6, a postat pe Twitter filmul sub acoperire, cu descrierea „caviar, șampanie, meniuri de top ale bucătarilor și fără măști, permise”.

Franța se află acum la al treilea blocaj.

Noile restricții au intrat în vigoare la nivel național sâmbătă și vor continua timp de patru săptămâni, cu scopul de a stopa creșterea numărului de cazuri Covid-19. Duminică, numărul pacienților cu Covid în terapie intensivă a crescut la 5.341, punând spitalele franceze într-o mare presiune.

Toate școlile și magazinele neesențiale sunt închise și este pusă la dispoziție o stingere de noapte între orele 19:00 – 06:00.
Filmul M6 arăta un club de mese privat fără nume într-un „cartier inteligent” din Paris, unde oaspeților li s-a spus că își pot scoate măștile. Locul secret, cu jaluzelele trase, a fost accesat printr-un bloc de apartamente.

Un chelner este auzit spunându-i reporterului – care se prezintă ca oaspete – că „oamenii care vin aici nu poartă măști; odată ce ați intrat aici, nu mai există Covid”.

Potrivit raportului, bucătăria înaltă din meniu are prețuri începând de la 160 EUR și poate ajunge până la 490 EUR de persoană.

Videoclipul arată, de asemenea, imagini a ceea ce se pare că este o cină secretă într-un loc luxos. Comanda vocală spune că oaspeții au plătit 220 de euro de persoană, iar unii s-au sărutat pe obraz, ignorând toate regulile Covid de distanțare.

O femeie este auzită susținând că „săptămâna aceasta am luat masa la două sau trei restaurante – așa-numitele restaurante clandestine – cu niște miniștri”.

Videoclipul a devenit viral și a declanșat hashtag-ul Twitter #OnVeutLesNoms, adică „vrem numele”.

Videoclipul indică sancțiunile pentru infracțiunile de blocare din Franța – un an de închisoare și o amendă de 15.000 EUR pentru punerea în pericol a vieții cuiva și, pentru fiecare oaspete, potențial o amendă de 135 EUR pentru încălcarea păstrării distanței sociale și încă 135 EUR pentru nepurtarea unei măști .

Când a fost întrebat despre raport, dl Darmanin a spus că în actuala criză nu există o regulă pentru bogați și privilegiați și alta pentru toți ceilalți.

În cazul în care videoclipul este dovedit a fi corect, a spus el, „acești oameni trebuie să fie urmăriți penal și, îmi imaginez, să fie condamnați pentru că au organizat astfel de petreceri”.

El a spus că poliția intervine zilnic pentru a sparge „grătare mari” în districtele muncitoare, „pentru că oamenii nu respectă blocarea”.

„În mod clar, în cele mai inteligente districte ale capitalei, regulile sunt aceleași pentru toată lumea. Nu avem două tipuri de cetățeni: cei cu drept de petrecere și cei care nu au acest drept.”

Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la videoclip și a insistat că „toți miniștrii, fără excepție, respectă regulile și nimeni nu crede că are un fel de aprobare specială”.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata