Polonezii fură peştii olandezilor

Raidurile de braconaj întreprinse mai ales de pescari polonezi, în apele interioare olandeze, ameninţă să scape de sub control, în unele regiuni apele fiind de-a dreptul secate de peşti, scrie ziarul olandez Telegraaf.

Pescarii sportivi din Olanda au tras deja un semnal de alarmă legat de înmulţirea est¬europenilor care pescuiesc de-a lungul râurilor şi pe apele olandeze, încălcând toate regulile de pescuit în vigoare în Olanda. Responsabilii din domeniu sunt de părere că, în caz că acest lucru va continua, în 10 ani va exista o mare problemă.
Conform inspectoriilor, este vorba aici de grupuri organizate, care au o predilecţie pentru speciile de crap şi şalău. Uneori sunt lansate undiţe cu câte 25 de cârlige, povestea unul dintre inspectori, afacerea fiind se pare una profitabilă.

Şalăul şi crapul prins de pescarii braconieri se duce de multe ori direct în Polonia sau dispare prin restaurantele din Olanda. Un camion plin ochi cu peşte ajunge la o valoare de circa câteva mii de euro.
Dat fiind că acum, din cauza crizei, posibilităţile de muncă sunt puţine, au fost descoperite alte căi de secundare de câştig, mai ales că polonezii se ocupă de când se ştiu cu pescuitul. Ceea ce iese din pescuit, polonezii iau cu ei. Pentru pescuit acest tip de comportament „de cormoran” este extrem de dăunător, spun inspectorii piscicoli.

În lunile care au trecut, apele interioare din apropiere de Westland (sud) şi din regiunea Friesland (nord) au fost golite complet de peşte. Acest lucru a dus la confruntări cu pescarii sportivi, care nu suportau să vadă cum peştii sunt aduşi la tăcere pe uscat cu o lovitură. Pescarii, mai ales din zonele de graniţă, s-au plâns de ani de zile de multitudinea de polonezi care făceau barbecue la locul respectiv cu peştele prins.

Un purtător de cuvânt al organizaţiei de pescuit sportiv Olanda (Sportvisserij Nederland), confirma faptul că la organizaţia sa sosesc tot mai multe semnale legate de braconaj masiv.
Marcel Schouten, de la firma de pescuit sportiv cu undiţa Wout van Leeuwen din Vlaardingen (sud), a avut la firma la care este coproprietar, în lunile trecute, mulţi polonezi, din care majoritatea cereau doar un permis pentru a lua peştele cu ei. Ei nu arătau însă din păcate nici un interes pentru broşura în care regulile de pescuit erau explicate şi în poloneză, spunea acesta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata