Polonia caută salvarea în energia atomică

La fel ca în multe alte ţăi europene şi în Polonia se poate observa o renaştere a energiei atomice. Unul din motive îl reprezintă aderarea ţării la UE.

Peste 90 la sută din energia electrică a Poloniei este obţinută încă din arderea de huilă şi lignit, însă acest lucru urmează să se schimbe cel târziu în 2020, ca urmare a condiţiilor stricte de mediu, aşa cum reiese dintr-un document de strategie al guvernului polonez, scrie ziarul austriac Die Presse.

Când Jan Kulczyk, cel mai bogat polonez, se interesează de ceva, atunci sigur ies bani mulţi din afacere, relevă ziarul menţionat. Numele lui Kulczyk a fost rostit foarte des în ultima perioadă, legat de localitatea Zarnowiec, o mică comunitate la Marea Baltică, la câţiva kilometri vest de Gdansk/Danzig.
Miliardarul a dovedit încă o dată că „are nas bun”, dat fiind că zilele acestea a fost publicată de către Ministerul polonez al Economiei o listă de 28 de localităţi care ar intra în discuţie pentru construirea acolo a primei centrale atomice a Poloniei.

Pe listă, Zarnowiec se găseşte la loc de frunte, deoarece oferă cele mai bune condiţii pentru o centrală atomică, aşa cum arăta ministrul adjunct al economiei, Hanna Trojanowska. Centrala atomică ar urma să fie construită pe malul lacului Zarnowiec, de unde va fi luată apa de răcire, suficientă, potrivit expertizei de specialitate, pentru o centrală de 1.600 de megawaţi.

În caz că va fi nevoie de mai multă apă, se poate construi fără probleme un canal de legătură cu Marea Baltică. Mai există şi un alt argument pentru zona din jurul localităţii Zarnowiec. În perioada sovietică se începuse acolo construcţia unei centrale atomice, proiectul fiind abandonat în anii ’80 din lipsă de bani şi datorită scăderii aprobării populaţiei în urma accidentului de la Cernobil.

Până în 2030 va fi construită o a doua centrală atomo-electrică, ambele urmând să acopere zece la sută din necesarul de energie al Poloniei. Unul din obiectivele politice declarate este şi reducerea dependenţei energetice faţă de Rusia. Polonia este şi acum, la 20 de ani de la căderea cortinei de fier, profund neîncrezătoare în fosta putere de ocupaţie.

În comunităţile din jurul localităţii Zarnowiec reacţiile la aceste proiecte ale guvernului sunt rezervate dar pozitive. În această zonă slabă din punct de vedere structural, în care mulţi oameni se descurcă cumva din turism, se speră, prin construcţia centralei, într-un avânt economic. Vor exista desigur şi proteste, spune primarul din Zarnowiec, Stanislav Potryskus, însă el crede că nu locuitorii sunt contra proiectului ci proprietarii de case de vacanţă: ‘nişte actori de la Varşovia’.

Din informaţiile ziarului Rzeczpospolita, la Varşovia se înregistrează o activitate febrilă legat de proiectata centrală atomică. Printre diplomaţii din Franţa, Japonia, Coreea, Cehia şi SUA nu există actualmente un subiect mai important decât asigurarea participaţiei concernelor lor atomice la acest proiect în valoare de zece miliarde de euro.
Premierul Donald Tusk a arătat clar acum câteva luni cine va câştiga cursa. El asigura că guvernul său va colabora cu aceia care, din punct de vedere polonez, oferă tehnologia cea mai ieftină, sigură şi nouă. Nimeni din Polonia nu se îndoieşte că şi miliardarul Kulczyk va apuca o bucăţică din tort, potrivit Die Presse.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata