Polonia: Curtea Supremă validează alegerea preşedintelui Komorowski

Curtea Supremă a Poloniei a anunţat validarea alegerilor prezidenţiale, câştigate la 4 iulie de către liberalul Bronislaw Komorowski în faţa rivalului conservator Jaroslaw Kaczynski, relatează AFP.

Curtea a luat această decizie după ce a examinat cele 378 de plângeri depuse, din care 16 au fost considerate ‘justificate, dar fără să influenţeze rezultatul alegerilor’, a declarat un judecător al Curţii.

Şedinţa publică a Curţii a fost perturbată de doi reclamanţi, adversari ai preşedintelui ales, care au încercat să îşi prezinte argumentele în faţa presei, prezentă la audieri. Judecătorii au fost obligaţi să evacueze sala şi să amâne cu 45 de minute anunţarea deciziei.

Bronislaw Komorowski, 58 de ani, aliat fidel al premierului pro-european Donald Tusk, a câştigat prezidenţialele cu 53,01% din voturi, în al doilea tur de scrutin, în faţa lui Jaroslaw Kaczynski, şeful partidului naţionalist eurosceptic Lege şi Justiţie (PiS, opoziţie).

Komorowski va depune jurământul în faţa Parlamentului şi va fi instalat oficial în funcţia de preşedinte al republicii vineri, 6 august.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata