Polonia se simte justificată pentru respingerea vaccinului împotriva AH1N1

Polonia este singura ţară din lume despre care se ştie că a refuzat să importe vaccinul împotriva virusului AH1N1, invocând motive legate de siguranţa cetăţenilor şi manifestându-şi neîncrederea faţă de companiile producătoare care produc vaccinul – temeri pe care experţii internaţionali în domeniul sănătăţii le resping ca nefondate, notează o analiză a Associated Press, preluată de Washington Times.

În prezent, decizia guvernului de la Varşovia pare justificată, în condiţiile în care ţările cu rezerve importante de vaccin au constatat dezinteresul publicului faţă de campania de vaccinare şi se pot confrunta cu pierderi importante, având în vedere că dozele nefolosite de vaccin vor expira. De partea opusă, guvernul polonez nu a cheltuit niciun cent pentru a combate epidemia.

Per ansamblu, decizia luată de premierul Donald Tusk alături de ministrul sănătăţii, Ewa Kopacz, s-a bucurat de sprijinul larg al populaţiei. În pofida celor 145 de victime făcute în Polonia de gripa nouă, mulţi polonezi văd în decizia executivului de a respinge vaccinarea un gest lăudabil de sfidare a companiilor farmaceutice, sentiment modelat de un curent de opinie din ce în ce mai puternic împotriva vaccinului şi de scenariile conspiraţioniste despre vaccinuri, care circulă pe Internet.

Polonezii se mândresc cu firea lor independentă şi mulţi respectă guvernul pentru că a sfidat Uniunea Europeană (UE), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi alte organizaţii internaţionale, care au cerut ţărilor afectate să demareze campanii de vaccinare ale populaţiei – un sfat pe care unii l-au privit drept un amestec în afacerile interne ale ţării lor.

De altfel, premierul Tusk a descris Polonia drept o ţară cu un ‘curaj’ rar de a refuza vaccinul despre care acesta susţine că a trecut prin testări insuficiente. Cei care se opun vaccinului susţin că acesta este netestat sau că are în componenţa sa ingrediente riscante. Cu toate acestea, diferenţele de compoziţie între vaccinul împotriva gripei noi şi cel obişnuit pentru gripă, disponibil în Polonia şi considerat sigur şi eficient, sunt mici.

Alte teorii ale conspiraţiei acuză companiile farmaceutice de faptul de ar fi făcut în secret lobby pe lângă OMS pentru a declara gripa porcină o pandemie şi a-şi umple buzunarle.
Atitudinea Poloniei contrastează puternic cu cea a unor ţări cum sunt SUA, unde preşedintele Obama şi familia sa s-au vaccinat pentru a da un exemplu populaţiei, sau ţări europene ca Austria şi Suedia, unde există suficiente doze de vaccin pentru întreaga populaţie.

Alte ţări europene, cum ar fi Ungaria şi România, şi-au produs propria versiune a vaccinului. Românii au început să fie interesaţi de vaccin în ultimul timp, după moartea unui cunoscut actor de televiziune, Toni Tecuceanu (37 de ani), la 5 ianuarie, din cauza contactării gripei noi.
În weekend-ul următor, 13.000 de oameni s-au vaccinat doar în Bucureşti, potrivit Ministerului român al Sănătăţii – cu mult mai mulţi decât în weekend-urile anterioare, când doar câteva zeci solicitaseră să se vaccineze.

În Polonia, doar un singur oficial important, Janusz Kochanowski, ombudsman-ul pentru drepturile civile, a purtat o luptă publică împotriva atitudinii guvernului împotriva vaccinării, pe care a calificat-o drept iraţională şi iresponsabilă şi a ameninţat că va da în judecată Ministerul Sănătăţii pentru suma simbolică de 1 zlot (35 cenţi) pentru că a expus riscului populaţia.

Kochanowski însuşi a contractat virusul în timpul vacanţei de Crăciun, un ghinion pe care l-a considerat profund ironic. În timpul unui recent interviu, oficialul îşi sufla din când nasul într-o batistă şi denunţa cu vocea răguşită atitudinea guvernului. În Polonia, cadrele medicale sunt profund împărţite în privinţa vaccinării, însă unii doctori sunt în mod clar critici faţă de atitudi nea guvernului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata