Pompierii de la 11 septembrie 2001 continuă să sufere de insuficienţă pulmonară

O mare parte din pompierii new-yorkezi care au inhalat praful degajat de prăbuşirea turnurilor de la World Trade Center, la 11 septembrie 2001, nu şi-au recăpătat funcţiile pulmonare normale, potrivit unui studiu publicat miercuri, 7 aprilie, scrie ziarul Le Monde.

Acest studiu, efectuat în perioada 2001-2008 pe un număr de 13.000 de pompieri, poliţişti, paramedici şi voluntari din oraşul New York, este bazat pe 62.000 de măsurători individuale ale capacităţilor respiratorii, precizează autorii analizei publicată în New England Journal of Medicine. Coordonatorul principal al lucrării este medicul David Prezant, profesor la Facultatea Albert-Einstein din New York.

Examinarea pompierilor care se aflau la faţa locului a arătat că un mare număr dintre ei a suferit de o foarte puternică diminuare a funcţiilor pulmonare, în intervalul de şase luni de la atentat. Aceste reduceri ale capacităţilor respiratorii au persistat în următorii şase ani şi jumătate, potrivit doctorului Prezant.
Acest studiu a fost precedat de un altul, publicat în 2006 în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, în care doctorul Prezant a evaluat capacităţile pulmonare ale pompierilor şi ale altor forţe de prim ajutor timp de douăsprezece luni de la atentate.

În acest studiu, el a stabilit că pompierii şi alţi participanţi la acţiunile de prim ajutor au suferit o reducere a capacităţii lor pulmonare de peste douăsprezece ori mai mare decât declinul normal datorat îmbătrânirii. Cele mai grave pierderi ale capacităţii pulmonare au fost observate la cei care au sosit primii în dimineaţa zilei de 11 septembrie, la locul atentatului, când norul de praf era foarte dens.

Medicii au efectuat măsurători de spirometrie la un interval de douăsprezece până la optsprezece luni celor 12.781 de pompieri, poliţişti şi voluntari care au participat la acţiunile de ajutorare a victimelor. Spirometria este o examinare care permite măsurarea volumului de aer expirat la o singură respiraţie.
Proporţia persoanelor din acest grup care nu au fumat niciodată şi a căror funcţie pulmonară era mai mică decât nivelul normal a crescut de la 3% la 18% în timpul primului an de după atentate la pompieri şi de la 12% la 22%, la personalul medical.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata