Portugalia se alătură reprimării „vizelor de aur” pentru bogați

118

Portugalia a devenit a doua țară din UE săptămâna aceasta care a renunțat la „vizele de aur” pentru non-europeni bogați, alăturându-se Irlandei în desființarea unui program care a ajutat la atragerea de investiții străine, dar a stârnit controverse.

António Costa, prim-ministrul Portugaliei, a declarat joi că guvernul său va înceta eliberarea de noi vize de aur pentru a „lupta împotriva speculațiilor de preț în imobiliare”. Irlanda a citat în propria decizie avertismentele UE cu privire la implicațiile de securitate ale unor astfel de programe.

Vizele aurii le-au oferit oamenilor bogați permise de ședere și acces la zona de călătorie fără frontiere a UE în schimbul investițiilor. Programele din Portugalia și Irlanda au fost introduse în urmă cu 10 ani pentru a ajuta la redresarea din criza financiară și s-au dovedit a fi deosebit de populare în rândul cetățenilor bogați chinezi.

Decizia Portugaliei de a pune capăt schemei a fost determinată de neliniștea din cauza creșterii prețurilor la locuințe, care i-a făcut pe mulți portughezi să se chinuie să găsească o cazare adecvată, în special în Lisabona și Porto, cele mai mari orașe.

A venit ca parte a unui pachet de măsuri menite să combată criza locuințelor, care este cea mai presantă problemă cu care se confruntă guvernul socialist al lui Costa.

Prețurile proprietăților au crescut în ultimii ani de străinii care achiziționează case secundare sau apartamente pentru a le închiria turiștilor prin platforme precum Airbnb.

Vizele de aur, cunoscute oficial drept permise de ședere pentru investiții, au fost eliberate în schimbul achizițiilor de proprietăți de 500.000 de euro sau mai mult. Deținătorii câștigă dreptul de a locui în Portugalia timp de cinci ani, după care pot solicita rezidența permanentă chiar dacă șederea minimă necesară în țară este de doar câteva zile pe an. Schema a generat investiții de peste 6 miliarde de euro.

Portugalia nu anulează vizele de aur existente, dar Costa a spus că acestea ar putea fi reînnoite doar dacă proprietatea de care erau legați este reședința permanentă a titularului sau a unui membru al familiei sau dacă a fost pusă pe piața de închiriere.

De la lansarea programului în 2012, cel mai mare număr de vize a fost acordat cetățenilor chinezi, care au primit peste 5.000, potrivit datelor guvernului portughez. Peste 1.000 au mers la brazilieni, în timp ce Turcia, Africa de Sud și Emiratele Arabe Unite au primit fiecare aproximativ 500.

Oficialii guvernamentali au spus că a fost nevoie de un astfel de program atunci când a fost introdus și că și-a atins obiectivele în linii mari, dar țara se confruntă acum cu diferite probleme legate de accesibilitatea locuințelor.

În 2020, guvernul Costa a anunțat un plan de reducere a impactului vizelor de aur asupra prețurilor proprietăților, îngreunând deținătorilor să cumpere din Lisabona și Porto, dar directorii imobiliari spun că unii oameni au găsit modalități de a ocoli restricțiile.

Oficialii guvernamentali au recunoscut că programul de vize nu a fost principalul factor din spatele creșterii costurilor locuințelor, dar au spus că creează întrebări incomode pentru guvern și că încetarea acestuia este importantă din punct de vedere simbolic. Proliferarea apartamentelor turistice cu închiriere scurtă și a altor stimulente fiscale pentru rezidenții străini au jucat un rol mai important pe piața imobiliară.

Nuno Cunha Barnabé, partener fiscal la Abreu Advogados, o firmă de avocatură din Lisabona, a declarat că anunțul a lăsat multe întrebări fără răspuns cu privire la modul în care vizele de aur vor fi eliminate treptat. „Cum va aborda guvernul așteptările dezvoltatorilor imobiliari străini pentru proiectele în derulare?” el a spus.

Nouă din 10 portughezi spun că țara se confruntă cu o criză a locuințelor, acuzând factori precum lipsa investițiilor publice și private și o reglementare inadecvată, potrivit unui sondaj realizat la sfârșitul anului trecut de Institutul de Științe Sociale de la Universitatea din Lisabona și Institutul Universitar din Lisabona.

Guvernul este precaut în a face orice altceva care ar putea răci interesul străin în Portugalia, deoarece turismul și piața imobiliară dinamică sunt cheia economiei sale, ajutând țara să crească cu mai mult decât media zonei euro de la vârful pandemiei.

Pachetul portughez de locuințe anunțat joi, care trebuie aprobat de parlament, a inclus măsuri de adăugare a mai multor proprietăți pe piața privată de închiriere și de construire a mai multor locuințe publice, precum și subvenții pentru familii și o simplificare a licențelor imobiliare.

Pe fondul temerilor de securitate, UE a cerut anul trecut statelor membre să pună capăt așa-numitelor scheme de pașapoarte de aur – care oferă nu doar rezidența, ci și cetățenia.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online