Portugalia se îndreaptă spre o implozie socială

Funcţionarii publici din Portugalia au declanşat o grevă pentru a protesta împotriva planului draconic de austeritate adoptat de guvernul lui José Socrates în vederea reducerii deficitului bugetar (9,3% din PIB).

Greva declanşată pe 4 martie este urmarea apelului comun al principalelor centrale sindicale, Confederaţia Generală a Lucrătorilor (CGTP) şi Uniunea generală a Lucrătorilor (UGT), scrie ziarul elveţian Le Temps.
Mişcarea de protest a fost generată de hotărârea executivului socialist de a îngheţa salariile funcţionarilor în cadrul bugetului pe 2010 şi de a menţine regula unei angajări la două posturi eliberate.

‘Guvernul nu lasă altă alegere salariaţilor în afară de aceea de a lupta’, a declarat Ana Avoila, coordonatoarea Frontului comun al sindicatelor din administraţia publică.
La sfârşitul lui ianuarie, aproximativ 50.000 de funcţionari au protestat deja la Lisabona împotriva îngheţării salariilor. Cu o putere de cumpărare şi un statut nesigure, mânia acestora nu este decât partea vizibilă a unei nemulţumiri sociale mult mai ample.

Din cele aproximativ cinci milioane de salariaţi activi portughezi, două milioane sunt angajate pe bază de contract cu durată determinată, stagiari de lungă durată, cu salarii cel mai adesea sub 1.000 de euro.
În acest lot al ‘nefericiţilor’, există un milion de persoane care aparţin unei categorii ciudate, a celor care lucrează sub regimul ‘recibos verdes’ (‘chitanţele verzi’, concepute iniţial pentru a compensa activităţi independente, dar care s-au generalizat şi au devenit embleme ale precarităţii în Portugalia).

Este vorba de un carnet de cupoane detaşabile, cu care patronii plătesc pentru o anumită activitate în fiecare lună. Acest sistem păstrează toate obligaţiile din partea salariatului, dar elimină toate avantajele de care ar trebui să beneficieze, adică concedii plătite, salariul al 13-lea, concediu de maternitate, garantarea unui loc de muncă stabil.
Patronul este un client, lucrătorul este un simplu prestator de servicii, obligat s-şi factureze munca. Relaţia se poate rupe în orice moment, fără acordarea vreunei indemnizaţii de şomaj.

Lansate în anii 1980 pentru profesiile liberale, aceste ‘recibos verdes’ se generalizează în toate sectoarele, inclusiv în sectorul public. Aproape 150.000 de bugetari sunt plătiţi astfel şi riscă să fie daţi afară oricând. Este un salariu care nu dă drept la nimic, este o nouă formă de exploatare generalizată, potrivit unor analişti.

Fenomenul reflectă un nivel de precaritate cum nu s-a mai înregistrat vreodată. Fernando Rosas, istoric şi deputat al Bloque de Izquierda (Blocul de stânga), este convins că situaţia este explozivă.
‘Din cauza somaţiilor venite de la Bruxelles care îl obligă la austeritate, José Socrates va impune din ce în ce mai multe sacrificii. Dar sunt deja zece ani de când li se cer sacrificii portughezilor. Cred că o să asistăm la mişcări sociale de protest de o mare virulenţă’, avertizează Rosas.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata