Povestea medicului român din războiul anti-japonez al Chinei

În timpul războiului de rezistenţă al Chinei împotriva Japoniei (1937-1945), printre voluntarii străini veniţi pentru a ajuta la lupta împotriva invadatorilor japonezi s a numărat şi David Iancu, un tânăr medic român, relatează Xinhua în ediţia din 1 septembrie, pe marginea unui interviu recent, acordat în exclusivitate agenţiei de către fiica acestuia, Tania.

Doctorul Iancu, la acel moment în vârstă de 29 de ani – un medic promiţător – a fost trimis de către comuniştii români în China, în 1939, pentru a contribui la lupta împotriva invadatorilor japonezi, povesteşte Tania.
Fiica doctorului le-a arătat reporterilor de la Xinhua un bilet îngălbenit, din data de 10 august 1939, cu care tatăl său a plecat în China în urmă cu 69 ani, la bordul navei ‘AENEAS”, din oraşul britanic Liverpool.

Împreună cu Iancu, spre China au pornit alţi trei medici voluntari din Europa: un bulgar numit Kaneti, germanul Baer şi austriacul Freudmann. Medicii au luat cu ei cantităţi importante de medicamente şi echipament medical donat de către organizaţiile internaţionale.
Potrivit Taniei, deşi tatăl ei a murit acum 20 de ani, cei şase ani lucraţi în China în timpul celui de-al Doilea Război Mondial s-au transformat în nişte valoroase ‘Amintiri din China” pentru familia doctorului Iancu.

Din cutia cu ‘Amintiri din China’ lăsată de tatăl său, Tania scoate alte mărturii ale prezenţei acestuia pe pământ chinez cum ar fi certificatul de voluntar străin al doctorului şi o carte de identitate emisă de autorităţi, precum şi o fotografie de grup în care tatăl său apare alături de alţi voluntari europeni şi de soldaţi chinezi.

În pofida condiţiilor precare de viaţă şi de muncă, la care se adaugă bariera lingvistică, doctorul Iancu şi voluntarii europeni au lucrat zi şi noapte la tratarea soldaţilor răniţi chinezi şi în operaţiunile de salvare a nenumărate vieţi de soldaţi chinezi. De asemenea, voluntarii europeni au ţinut cursuri de formare pentru numeroşi lucrători medicali chinezi şi au înfiinţat un spital de campanie.

‘Deşi au lucrat în zonele controlate de naţionalişti, tatăl meu şi colegii săi europeni îşi doreau mereu să lucreze în zonele eliberate, controlate de comunişti, din nordul Chinei’, a mărturisit Tania. Doctorul Iancu şi unii dintre colegii săi europeni s-au dus la un moment dat la Chongqing, capitala de atunci a Chinei, pentru a se întâlni cu Ciu Enlai, şeful Biroului sudic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (CPCCC), exprimându-şi dorinţa puternică de a lucra în zonele eliberate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata