Poveştile micii comunităţi de 2.000 de români din Praga

31

Praga reprezintă de departe locul unde la orice oră din zi și din noapte întâlnești oameni din toate națiunile pământului, veniți să simtă și să se bucure de aproape de spiritul husit, aroma Vltavei, castelele imperiale, zecile de turnuri medievale, să ia la pas podurile de piatră sau să se cufunde în jazz-ul sutelor de cafenele din orașul vechi.

Praga este totodată și metropola unde și-au găsit un rost aproximativ 2.000 de români.

Dar spre deosebire de Spania sau Italia, la Praga portretul românului care și-a găsit calea de face o carieră este altul. ‘Dacă Spania sau Italia a fost și este destinația românilor care muncesc în construcții sau agricultură, Cehia a fost opțiunea pentru tinerii care au ales domeniul IT, economie, servicii sau medicină’, spune Romulus Dobrin, reprezentant al micii comunități de români din Praga, angajat în IT la o multinațională.

Dobrin a plecat în 2007 din România prin compania IBM, mai întâi la Brno și ulterior a ajuns în capitala Cehiei. Pentru românii care vin în Cehia cel mai greu este să învețe limba, spune Romulus. ‘Raportat la Italia sau Spania, Franța chiar, unde limbile de acolo se învață rapid, aici, în Cehia, abia după un an poți cât de cât să te descurci la un nivel mediu de conversație’, afirmă el.

Înainte de a pleca, olteanul Romulus Dobrin lucra la compania care realiza în România celebrul show ‘Big Brother‘, mai exact era autorul acelei benzi unde se contorizau voturile date de public pentru protagoniștii acestui program de divertisment.

‘Apropo, Praga are și o terapie la care te supune, de fapt, națiunea cehă. Eu sunt oltean și în primele trei luni am venit cu stilul meu, agitat, repezit, de a rezolva lucrurile în timp cât mai scurt. Ei sunt altfel și uite așa am realizat că de fapt eram singurul grăbit din firmă. M-am adaptat și eu în timp’, spune Dobrin.

‘Mai este un lucru care diferă în acomodare’, spune și Ramona Smeu, economist la subsidiara pragheză a Johnson&Johnson. ‘Italienii și spaniolii sunt calzi, sunt mult mai deschiși decât națiunea cehă. Cehii au acel temperament specific națiunilor germane. Și sunt mult mai exigenți în a selecta angajații. Cer profesioniști’, explică ea.

Cu toate acestea, în Praga trăiesc nu mai puțin de aproximativ 2.000 de români, potrivit datelor furnizate de grupurile de pe rețele de socializare. Cei mai mulți sunt ingineri IT angajați la companii multinaționale, pe locul următor fiind economiștii, iar în ultima vreme au apărut medicii.

‘Da, Praga este un muzeu, mi-a plăcut în primele trei luni, după care exact factorul pe care toată lumea îl mediatizează, turismul, devine de multe ori obositor. Nu știu câți turiști sunt efectiv zilnic pe străzile pragheze, dar omoară din intimitate. Poate seara vrei să ieși într-o cafenea să te relaxezi. Nu ai nicio șansă’, spune Dobrin.

În opinia lui Alexandru Ion, inginer IT, acesta este motivul pentru care majoritatea locuitorilor din Praga pleacă în week-end undeva la țară unde au o mică proprietate și se întorc abia duminică seara. ‘Cam exagerat acest fenomen. Da, este turism, dar Praga nu se compară cu Parisul sau Londra. Praga nu e cosmopolită. Ba, la acest capitol, nu mă înșel dacă spun că Bucureștiul este mult mai cosmopolit decât Praga. Pentru că la Praga te informezi despre trecut, lipsind însă oferta de distracții din prezent. Nu știu dacă Praga are mai mult de cinci sau șase cinematografe. Domină pub-urile și mai puțin cluburile. Praghezii sunt cuminți. Au nebunie doar în timpul campionatului de hockey. Atunci sunt ultrași’, povestește Alexandru.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online