Premieră în SUA: Grefă de craniu şi de păr simultană cu o grefă de organe

Chirurgii americani au anunțat că au efectuat pentru prima oară o grefă de craniu și de păr în același timp cu o grefă de organe interne, un rinichi și un pancreas, relatează vineri EFE.

Operația a avut loc la 22 mai, a durat 15 ore, a mobilizat 50 de persoane și a fost realizată cu instrumente de microchirurgie.

„Închipuiți-vă că am fost nevoiți să suturăm vase sanguine cu diametru de 0,15 mm, lucru realizat sub microscop (…) cu un instrument care permite repararea ceasurilor elvețiene”, a explicat Michael Klebuc, chirurg-șef la echipa Spitalului Metodist din Houston (Texas) care a condus operația.

Pacientul, James Boysen, în vârstă de 55 de ani, era diabetic și a fost diagnosticat în 2006 cu o formă rară de cancer care i-a afectat podoaba capilară. El a fost tratat cu succes, dar a rămas cu răni care i-au afectat scalpul.

Boysen a mai fost supus unei prime grefe de pancreas în 1992. O a doua grefă a fost însă imposibilă, din cauza medicamentelor pe care le lua pentru a-și trata rănile scalpului.

Prin urmare medicii au decis acum să încerce o grefă multiplă. Procedura era prevăzută de mult timp, dar a fost nevoie să se aștepte câțiva ani pentru a putea avea la dispoziție toate organele necesare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata