Premierul turc Recep Erdogan acuză Israelul de ”terorism de stat”

Premierul islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat marți Israelul de ”terorism de stat” și de comiterea ”unui masacru” în rândul locuitorilor palestinieni din Fâșia Gaza prin bombardamentele lansate de armata israeliană asupra enclavei palestiniene.

”Până când lumea va continua să rămână tăcută în fața acestui terorism de stat?”, s-a întrebat Erdogan în timpul discursului său săptămânal ținut în fața deputaților din formațiunea sa, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), potrivit relatării AFP.

‘Israelul se comportă ca un copil răsfățat și aduce moarte asupra palestinienilor’, a mai lansat Erdogan, care, denunțând ”lipsa de acțiune’ din partea opiniei internaționale față de operațiunea militară israeliană, s-a prezentat drept campion al cauzei palestiniene.

”Voi nu sunteți singuri și nu veți fi niciodată’, a subliniat șeful guvernului turc, insistând că țara sa va continua să acorde asistență umanitară populației din Fâșia Gaza.

Recep Tayyip Erdogan, considerat favorit în alegerile prezidențiale din august din Turcia, a mai afirmat că ‘nu se pune problema normalizării relațiilor cu Israelul atâta timp cât acesta continuă agresiunea’ împotriva Hamas, cerând în același timp ridicarea blocadei impuse de mai mult timp Fâșiei Gaza de către statul israelian.

Bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza au făcut până în prezent 192 de morți, patru palestinieni fiind uciși marți, în a opta zi a ofensivei lansate de Israel ca ripostă la tirurile de rachetă ale mișcării radicale Hamas care controlează enclava palestiniană.

În același timp, o rachetă din Gaza a lovit marți orașul israelian Ashdod (la 28 kilometri nord de Gaza) fără a provoca morți sau răniți, după ce în cursul dimineții Israelul a acceptat propunerea Egiptului privind instituirea unui armistițiu, propunere respinsă însă de Hamas. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că, dacă Hamas respinge armistițiul și va continua tirurile de rachetă, armata israeliană își va extinde operațiunile în Fâșia Gaza.

Relațiile dintre Turcia și Israel s-au deteriorat grav după ce forțele armate israeliene au ucis, în mai 2010, nouă activiști propalestinieni turci aflați la bordul navei Mavi Marmara care, alături de alte nave, transporta ajutor umanitar spre Fâșia Gaza. De mai multe luni, cele două țări poartă discuții pentru despăgubirea familiilor victimelor, dar până în prezent nu a fost anunțat un acord în acest sens.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas urmează să se întâlnească vineri la Istanbul cu liderii turci pentru a evoca situația din Gaza. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata