Premierul ucrainean Mykola Azarov a demisionat

Premierul ucrainean Mykola Azarov a demisionat marţi, 28 ianaurie, pe fondul amplelor manifestaţii antiguvernamentale din ultimele două luni, conform unui comunicat postat pe site-ul guvernului de la Kiev, informează AFP şi Ria Novosti.

Anunţul său a fost făcut public în momentul deschiderii sesiunii extraordinare a Radei Supreme (parlamentului unicameral ucrainean) asupra crizei care zdruncină ţara în ultimele săptămâni. ‘Am luat decizia de a-i cere preşedintelui (Viktor Ianukovici) să accepte demisia mea din funcţia de prim-ministru, pentru a crea condiţii suplimentare pentru un compromis politic şi în numele unei soluţionări paşnice a conflictului’, afirmă Mykola Azarov în comunicat.

‘În prezent, cel mai important este de a păstra unitatea şi integritatea Ucrainei. Este mult mai important decât orice ambiţie personală’, a subliniat Azarov, care a indicat că situaţia creată în prezent pune în pericol dezvoltarea economică şi socială a Ucrainei şi reprezintă o ameninţare pentru întreaga societate ucraineană şi fiecare cetăţean.

Reuniţi în sesiune extraordinară, parlamentarii ucraineni care trebuie să voteze o serie de măsuri, inclusiv posibila abrogare a legilor represive împotriva manifestanţilor, au început şedinţa prin intonarea imnului naţional.

Un moment de reculegere a fost păstrat în memoria celor ucişi în violenţele de la Kiev (trei persoane, potrivit cifrelor oficiale).

Apoi, sesiunea parlamentului a fost întreruptă pentru a se ajunge la un acord cu privire la ordinea de zi a sesiunii extraordinare.

De la sfârşitul lunii noiembrie 2013, Ucraina este scena unor proteste violente lansate de opoziţie ca răspuns la decizia guvernului de a suspenda semnarea Acordului de asociere cu UE.

Mişcarea de protest s-a radicalizat la 19 ianuarie, după adoptarea mai multor legi destinate să înăsprească pedepsele contra participanţilor la acţiunile de protest şi care au fost considerate „draconice” de către oponenţii actualului regim de la Kiev.

În cadrul negocierilor cu opoziţia, preşedintele Viktor Ianukovici a propus sâmbătă funcţia de premier lui Arseni Iaţeniuk, unul dintre liderii formaţiunii Batkivşcina (Patria), al fostului premier Iulia Timoşenko. Iaţeniuk a respins însă luni această ofertă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata