Premiile BAFTA 2014 pentru cele mai bune jocuri de anul trecut

La 12 martie 2014, Academia Britanică de Film şi Televiziune (BAFTA) a decernat premiile pentru cele mai importante realizări din industria jocurilor video din anul 2013.

Ajuns la cea de-a zecea ediţie, evenimentul s-a desfăşurat în hala londoneză Tobacco Dock. Ceremonia a fost prezentată de comedianul irlandez Dara O’Briain şi a fost transmisă în direct pe site-ul twitch.tv.

Dacă era previzibil ca jocurile The Last of Us şi Grand Theft Auto V să fie încununate de succes, având zece, respectiv nouă nominalizări, printre marii câştigători s-a numărat şi jocul platformer Tearaway.

The Last of Us a fost cel mai apreciat joc de către BAFTA pentru anul 2013, câştigând la nu mai puţin de cinci categorii: Acţiune & Aventură, Cel mai bun sunet, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor care a însufleţit un personaj de joc video (Ashley Johnson, pentru personajul Ellie) şi, mai ales, fiind desemnat Jocul anului 2013.

Atât Grand Theft Auto V, cât şi Tearaway au câştigat, fiecare, trei categorii. Astfel, GTA V a fost considerat Cel mai bun joc britanic, beneficiind, în ochii specialiştilor britanici şi de Cel mai bun design şi de Cel mai bun multiplayer. La rândul său, Tearaway s-a remarcat la categoriile Realizare artistică, Cel mai bun joc de familie şi Cel mai bun joc destinat consolelor portabile.

Alte titluri răsplătite de către critica britanică au fost: Gone Home (Cel mai bun debut); Brothers: A Tale of Two Sons (Cel mai inovator joc); FIFA 14 (Cel mai bun joc sportiv); BioShock Infinite (Cea mai bună coloană sonoră); Papers, Please (Cel mai bun joc de strategie).

Printre perdanţii premiilor BAFTA 2014 pentru jocuri video s-au numărat titluri celebre apărute anul trecut, precum Assassin’s Creed IV: Black Flag sau Battlefield IV.

Precedenta ediţie a Premiilor BAFTA pentru jocuri video s-a desfăşurat la 5 martie 2013, la London Hilton Hotel. Cel mai bun joc al anului 2012 a fost desemnat Dishonored, XCOM: Enemy Unknown câştigând categoria de Cea mai bună strategie şi The Unfinished Swan categoria de Cel mai inovator joc. Marea surpriză de atunci a fost Journey, joc de tip indie, care a fost considerat Cel mai bun multiplayer în detrimentul unor nume consacrate precum Call of Duty: Black Ops II, Bordelands 2 sau Halo 4.

Premiile BAFTA pentru industria de gaming au debutat în 2004, răsplătind jocurile excepţionale apărute în 2002 şi 2003. Grand Theft Auto: Vice City a dominat această primă ediţie, obţinând şase premii. Totuşi, Call of Duty a fost considerat cel mai bun joc multi-platform.

The Last of Us este un joc video de acţiune-aventură dezvoltat de Naughty Dog şi publicat, în iunie 2013, de Sony Computer Entertainment exclusiv pentru PlayStation 3.

Personajul controlat de jucător în cea mai mare parte a jocului este Joel, văzut din perspectivă third-person, care are misiunea de a o escorta pe Ellie până la grupul de rezistenţă numit The Fireflies. Membrii acestuia considerau că Ellie este singura capabilă să pună capăt unei infecţii globale. Jucătorul o va apăra pe Ellie de atacuri venite atât din partea unor mutanţi de tip zombie, cât şi din partea bandiţilor şi canibalilor prezenţi în universul virtual al jocului, adică o Americă de Nord în decor post-apocaliptic. Pentru îndeplinirea ţelului, Joel va trebui să folosească diverse strategii, de la cele războinice, care presupun folosirea armelor de foc, până la cele discrete de tip stealth. Îmbinând diverse obiecte găsite de-a lungul călătoriei, jucătorul îşi poate confecţiona arme sau instrumente medicale.

Grand Theft Auto V este un joc de tipul open world action-adventure realizat de Rockstar North şi publicat de Rockstar Games pe consolele Xbox 360 şi PlayStation 3, a cărui lansare a avut loc la 17 septembrie 2013. Titlul, cel de-al 15-lea din seria Grand Theft Auto, este cel ce începe a cincea eră a jocului, fapt indicat prin cifra din titlu.

Acţiunea se desfăşoară în oraşul fictiv Los Santos şi în zonele înconjurătoare. Jucătorul îşi asumă rolul unui personaj văzut din perspectiva third-person, cu care este liber să exploreze lumea pusă la dispoziţie fie pe jos, fie controlând un vehicul (terestru, naval sau aerian). Acesta poate să progreseze urmând povestea jocului prin îndeplinirea unor misiuni în care se ajută de arsenalul său de arme.

Tearaway a fost dezvoltat de studioul Media Molecule, autorii faimosului LittleBigPlanet, în excusivitate pentru PlayStation Vita. A fost lansat în noiembrie 2013. Jocul spune povestea unui mesager, al cărui scop este să-i transmită un mesaj unic jucătorului.

Gamerii îşi pot alege unul, două personaje pe care le pot controla, Iota sau Atoi. Lumea din Tearaway e formată în exclusivitate din hârtie, iar pentru a naviga prin ea, jucătorul trebuie să întrebuinţeze toate trăsăturile tehnice ale consolei portabile. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata