Preoţii din Grecia, invitaţi să plătească impozite

Guvernul grec vrea să impună taxe Bisericii Ortodoxa care deţine numeroase imobile şi terenuri. Pentru prima dată în istorie, biserica din Grecia, una din cele mai mari proprietare de pământuri şi clădiri din ţară, va trebui să plătească impozite.

Este una din măsurile avute în vedere de guvernul socialist al lui Yorgos Papandreu în vederea reducerii uriaşei datorii publice de 300 de miliarde de euro. Veniturile provenite din proprietăţile Bisericii vor plăti o taxă de aproximativ 20%; moştenirile băneşti în jur de 10%, iar bunurile imobiliare de circa 5%, notează ziarul El Pais.

Anunţul făcut de executivul de la Atena, cu două săptămâni înainte de Paştele ortodox, a fost primit de ierarhia ecleziastică ca un ‘gest ostil” şi ca ‘un pumn în faţă’, potrivit afirmaţiilor episcopului Anthimos de Salonica făcute marţi la televiziunea publică. Impunerea de taxe şi impozite este cea de-a doua măsură luată de executivul socialist în ultimul deceniu.

În anul 2000, guvernul tehnocratului Kostas Simitis a eliminat din buletinul de identitate a grecilor rubrica de afiliere religioasă, o dată obligatorie până atunci. Consiliul de Stat, maxima instanţă administrativă a ţării, a confirmat legalitatea măsurii, dar ierarhia ecleziastică încă nu şi-a revenit după lovitura primită. Prezenţa bisericii în societatea şi politică greacă este capitală.

Administrarea ei depinde de guvern prin intermediul Ministerului Educaţiei şi Problemelor Religioase; preoţii primesc salarii de la stat, iar Consiliul de administraţie al celei mai mari bănci din ţară numără printre membrii conducerii un episcop.
Puterea Bisericii ortodoxe nu este doar spirituală: în 2008 a înregistrat venituri de 20 de milioane de euro (12,7 de milioane din rentele proprietăţilor ecleziastice), potrivit bilanţului economic din 2008, publicat de ziarul conservator Kathimerini în 2009.

În anul 2009, subvenţiile primite de Biserica greacă s-au cifrat la 2 milioane de euro, în timp ce dividendele provenite din investiţiile făcute în entităţile financiare au însumat 4,5 milioane. Biserica deţinea în 2008 7,7 milioane de acţiuni la principala bancă a ţării, Banca Naţională a Greciei în valoare de 150 de milioane de euro. Înaltele feţe bisericeşti ale ţării devenind principali acţionari ai Băncii Naţionale.

Coloana vertebrală a ţării, elementul care aglutinează spiritul naţional şi lupta împotriva Imperiului Otoman, biserica este şi o ilustrare a escaladării naţionalismului grec, deosebit de neliniştit în ultimii ani prin interpretarea de fenomene diverse precum ameninţarea turcă sau creşterea imigraţiei. Sunt membri ai acestei biserici 98% din cei 11 milioane de greci (există şi o mică minoritate musulmană în regiunea Tracia, în jur de 1,3%); prezidează ceremoniile oficiale şi are o voce amplificată în toate problemele comunităţii de la politică şi până la educaţie. Ortodoxia este până la urmă religia de stat în Grecia.

Anacronismul acestei clase pasive, întreţinută de stat, se perpetuează în peninsula monahală Muntele Athos (nord), care nu depinde de autorităţile de la Atena, ci de Patriarhia Constantinopolului şi este suverană în toate, cu excepţia politicii externe.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata