Preşedintele Băsescu participă joi şi vineri la Summitul PPE de la Dublin

Preşedintele Traian Băsescu va participa, joi, 6 şi vineri, 7 martie, la Summitul Partidului Popular European de la Dublin, informează Administraţia Prezidenţială.

Joi, de la ora 18,50 (ora României), şeful statului va lua parte la prima sesiune plenară a Summit-ului PPE, iar de la ora 22,30 va participa la dineul oferit de prim-ministrul Irlandei, Enda Kenny.

Vineri, şeful statului român va fi prezent la cea de-a doua sesiune plenară a Summit-ului PPE.

Partidul Popular European anunţa miercuri că va organiza joi o reuniune a şefilor de stat şi de guvern membri ai acestei formaţiuni politice înainte de congresul, anunţat deja pentru zilele de 6 şi 7 martie, în cursul căruia se va desemna candidatul PPE pentru funcţia de preşedinte a Comisiei Europene.

În cadrul summitului se vor analiza deciziile Consiliului European convocat de urgenţă în 6 martie, la Bruxelles, pentru a discuta despre situaţia din Ucraina. Totodată, se va discuta despre pregătirile finale pentru campania PPE pentru alegerile europene. Summitul va fi prezidat de preşedintele PPE, Joseph Daul.

Găzduit de premierul irlandez şi lider al Fine Gael, Enda Kenny, şi de preşedintele PPE, Joseph Daul, Congresul de la Dublin va dezbate programul electoral al PPE şi va desemna candidatul formaţiunii pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

La Congresul de la Dublin au fost invitaţi să participe 2.000 de participanţi din 39 de ţări, printre care şi o serie de lideri politici marcanţi: Angela Merkel (Germania), Mariano Rajoy (Spania), Viktor Orban (Ungaria), Donald Tusk (Polonia), Fredrik Reinfeldt (Suedia), Laimdota Straujuma (Letonia), Antonis Samaras (Grecia), Jyrki Katainen (Finlanda), Pedro Passos Coelho (Portugalia) şi Nicos Anastasiades (Cipru).

De asemenea, sunt invitaţi să ia parte la congres preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi cel al Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Pe 13 februarie 2014 a început procesul de depunere a candidaturilor la PPE. Un candidat are nevoie de sprijinul propriului partid, plus acela al altor două partide afiliate PPE din alte două ţări în afara celei de origine. Ultima zi de depunere a candidaturilor este 5 martie, iar candidatul va fi ales pe 7 martie, în cadrul Congresului de la Dublin.

PPE este ultima formaţiune paneuropeană din principalele trei care nu şi-a desemnat candidatul la preşedinţia CE, socialiştii europeni anunţând deja că vor fi reprezentanţi de actualul preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, în această cursă, în timp ce liberalii merg pe mâna fostului premier belgian Guy Verhofstadt. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata