Preşedintele Chinei crede că o confruntare cu SUA ar fi dezastruoasă

O confruntare între China și SUA ar fi un dezastru și ambele trebuie să-și respecte reciproc suveranitatea, a afirmat miercuri președintele chinez Xi Jinping, la deschiderea discuțiilor anuale dintre cele mai importante economii ale lumii, relatează Reuters.

În cursul celor două zile de convorbiri conduse de secretarul de stat american John Kerry și secretarul Trezoreriei Jack Lew vor fi abordate aspecte privind valuta Chinei, programul nuclear nord-coreean și escaladarea tensiunilor între China și vecini în Marea Chinei de Sud și a celor cu Japonia în Marea Chinei de Est.

Acuzațiile privind pirateria și spionajul pe internet au fost de asemenea un factor în tensiunile dintre Beijing și Washington. În mai, SUA au acuzat cinci ofițeri chinezi de piratare a unor companii SUA, determinând Beijingul să suspende un grup de lucru chino-american.

Președintele chinez a subliniat că cooperarea chino-americană are o importanță vitală. ‘O confruntare China-SUA, pentru cele două țări și pentru lume ar fi un dezastru’, a afirmat președintele chinez la deschiderea Dialogului Strategic și Economic.

‘Ar trebui să ne ne respectăm reciproc, să ne tratăm în mod egal, să respectăm suveranitatea și integritatea teritorială a celorlalți și să ne respectăm alegerile pe calea dezvoltării’, a subliniat el.

Președintele chinez a adăugat că ambele țări ar trebui să consolideze cooperarea în lupta împotriva terorismului și să intensifice convorbirile privind tratatul bilateral de investiții pentru a ajunge la un acord.

La rândul său, John Kerry a declarat că SUA nu caută să înfrâneze China. ‘Salutăm apariția unei Chine pașnice, stabile, prospere care să contribuie la stabilitatea și dezvoltarea regiunii și să aleagă un rol responsabil în lumea afacerilor’, a adăugat responsabilul american.

Și președintele american Barack Obama mizează pe un ‘nou model’ constructiv al relațiilor cu China, care să se bazeze pe o cooperare tot mai pragmatică și pe o ‘abordare constructivă’ a diferențelor. ‘Suntem angajați în ceea ce privește obiectivul comun de a dezvolta în timp un nou model de relații cu China, definit printr-o cooperare tot mai practică și pe gestionarea constructivă a diferențelor. Suntem hotărâți să ne asigurăm că relația noastră va fi sub semnul cooperării’, a spus liderul de la Casa Albă, potrivit unui comunicat citat de EFE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata