Preşedintele Curţii de Apel de la Sofia, inculpat pentru deturnare de fonduri

Președintele Curții de Apel de la Sofia, Veselin Penghezov, precum și cel al Curții Militare de Apel, Petko Petkov, au fost inculpați, luni, pentru deturnare de fonduri.

Penghezov și Petkov sunt acuzați de nereguli depistate într-o licitație publică din anul 2008, în valoare de peste 350 mii de leva, pentru crearea unui sistem de informații folosit de instanțele militare.

Cei doi vor fi cercetați în stare de libertate. Potrivit unor surse citate de cotidianul Sega, urmează ca Parchetul să acuze în același dosar alte zece persoane, printre care și șefa cabinetului premierului Plamen Oreșarski, Maria Divizieva. Aceasta din urma a fost ministru-adjunct al administrației publice în anul 2008 și a coordonat realizarea proiectului respectiv. Ancheta în acest caz a fost deschisă pentru prima dată în anul 2010, dar din motive neclare a fost înghețată timp de aproape patru ani.

Penghezov a respins toate acuzațiile și s-a declarat o victimă a politicianului Delian Peevski, care în opinia sa, controlează justiția. Parlamentarul Delian Peevski, care este în același timp și un mogul de presă foarte controversat, a stat la baza protestelor antiguvernamentale din anul 2013 care au fost provocate de nominalizarea lui la șefia agenției pentru securitate națională. În prezent, Peevski este candidat pentru un post de europarlamentar pe lista formațiunii minorității turce. Penghezov a declarat presei că nu are nevoie de avocat și că se va apăra singur, el acuzând Parchetul din Bulgaria că s-a transformat într-o „organizație bolșevică”.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata