Preşedintele sud-african Zuma cheltuieşte 1,5 milioane de euro cu soţiile sale

Şeful statului sud-african a dublat într-un an cheltuielile alocate celor 3 soţii şi celor 20 de copii ai săi. Zuma cheltuieşte 1,5 milioane de euro pentru deplasările soţiilor, telefoane mobile şi altele.

În februarie, cu prilejul aniversării a 20 de ani de la ieşirea din închisoare a fostului preşedinte Nelson Mandela, un convoi lung de maşini erau parcate în afara oraşului Capetown. Într-un uriaş cort era instalat la răcoare un bufet pentru a servi personalităţile invitate. Afară, sub un soare arzător mii de sud-africani sărbătoreau amintirea fostului lor preşedinte, notează ziarul La Vanguardia.

Acum 20 de ani majoritatea acestei elite ridica pumnul în aer pentru libertate. Acum este opoziţia cea care şi-a pierdut răbdarea, după mai multe luni de critici legate de cheltuielile publice excesive ale guvernului.
Picătura care a umplut paharul a fost anunţul Parlamentul sud-african că bugetul oficial pentru soţiile preşedintelui s-a dublat anul acesta. În exerciţiul 2008-2-2009, cheltuielile destinate familiei prezidenţiale au fost de 800.000 de euro; din mai, de la venirea la putere a lui Zuma, cifra a crescut la 1,5 milioane.

Ministrul preşedinţiei, Collins Chabane, a subliniat că cifra include cheltuielile pentru primele doamne, deplasările lor oficiale, secretarele personale, laptopurile şi telefoanele mobile. Opoziţia nu a întârziat să sară la gâtul lui Zuma aducând din nou în discuţie tradiţiile poligame.

Căsătorit cu trei soţii şi tată a 20 de copii, şeful statului în vârstă de 68 de ani şi-a făcut din apărarea tradiţiilor un stindard prolific în voturi care i-a atras însă şi nenumărate critici. Popularitatea lui, uriaşă între sud-africanii de culoare, nu a evitat ca imaginea lui să fie pusă sub semnul întrebării: Adunarea Naţională a respins săptămâna aceasta o moţiune de neîncredere depusă de opoziţie.

Helen Zille, liderul AD, a turnat gaz peste foc. Calificând drept „exorbitante”, cheltuielile prezidenţiale el a adus noi critici preşedintelui poligam: ‘Este imposibil, chair şi pentru cineva cu salariul unui preşedinte, să poată întreţine o familie de dimensiunea lui Zuma fără să depindă în mare măsură de binefăcători privaţi şi de banii contribuabililor’.
Mathole Motshekga, de la Congresul Naţional African (CNA), a considerat declaraţiile rivalului său politic „dezagreabile şi o dovadă a unei crase intoleraţe culturale”. Dar povara care apasă asupra cheltuielilor publice nu ţine doar de preşedinte.

Ziarul local Mail & Guardian denunţa duminica trecută că ministrul sud-african al comunicaţiilor a petrecut 88 de nopţi la hotelurile de lux din Capetown – între 400 şi 900 de euro camera – pe seama statului deşi are o reşedinţă oficială.
Ministrul s-a apărat cu stângăcie: nu putea să doarmă la reşedinţa lui oficială deoarece nu i se adusese încă patul. În octombrie, ministrul de interne a fost nevoit să dea explicaţii după ce a cheltuit aproape 24.000 de euro pentru 17 nopţi petrecute într¬un hotel de lux al ţării.

A motivat că a trebuit să stea la hotel din cauza lucrărilor de renovare ale casei făcute tot pe banii statului. Un alt caz, care şi-a găsit ecou mediatic, izbucnit în urmă cu câteva zile este cel al liderul tineretului CNA, Julius Malema. Popularul om politic în vârstă de 29 de ani, căruia însuşi Zuma îi spune ‘un lider al viitorului’ a respins virulent criticile care îl acuză că este directorul mai multor companii care au beneficiat de contracte profitabile şi că, deşi salariul lui este de 2.000 de euro pe lună, are două case plătite în numerar, maşini de lux şi un ceas de 25.000 de euro.

Malema a negat totul spunând că sunt maşinaţiuni politice iar la o conferinţă cu presa nu a ezitat să atace mass-media: ‘Se ştiu foarte bine, dintre cei prezenţi în sală, cei care s-au culcat cu politicieni pentru a obţine informaţii’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata