„Presiunea reproductivă”, mână în mână cu violenţa familială în SUA

Violenţa masculină domestică merge aproape întotdeauna mână în mână cu conceperea unui copil împotriva voinţei femeii, consideră oameni de ştiinţă americani.

La o asemenea concluzie atipică, de exemplu, pentru Rusia cercetătorii americani au ajuns în urma analizării de statistici recente, notează cotidianul rus Gazeta.

În Rusia, ‘iarna demografică’ este pusă de obicei în legătură cu bărbaţii şi în primul rând cu ei: tocmai aceştia, cred ruşii, nu doresc să aibă copii. De aceea, în această ţară povestea cu ‘ea a spus că ia anticoncepţionale, dar în realitate nu lua şi iată că este însărcinată’ sună mult mai convingător decât cea despre ‘el a luat şi a spart prezervativul, nu mi-a zis nimic şi iată-mă gravidă’.

Asemenea modele de comportament par înteme iate în mod obiectiv: femeia este în primul rând mamă, ea este cea care are instinctul natalităţii, în timp ce bărbaţii – nu.
Se pare, însă, că situaţia este ceva mai complicată. Din Europa, de exemplu, ajung zvonuri potrivit cărora bărbaţii europeni vor copii cu mult mai mult decât femeile.
În ceea ce priveşte SUA, oameni de ştiinţă din această ţară au îmbrăcat ‘opiniile de largă răspândire’ în forma unui studiu ştiinţific care respinge în totalitate ‘lipsa înclinaţiei biologice’ a bărbaţilor pentru copii.

S-a dovedit că tinerele femei din SUA se confruntă adesea cu situaţii în care partenerii lor încearcă să le zădărnicească metodele anticoncepţionale. De exemplu, bărbaţii americani perforează prezervativele sau încearcă să-şi convingă partenerele la un contact sexual neprotejat.
Mai mult decât atât, o asemenea ‘presiune reproductivă’ ar fi legată adesea de violenţa fizică şi sexuală. La femeile care sunt supuse presiunii reproductive şi violenţei din partea partenerului, riscul de sarcină nedorită creşte de două ori, se spune în revista americană Contraception.

Autorii studiului precizează că aceasta este prima lucrare care leagă în mod cantitativ violenţa sexuală a partenerului, presiunea reproductivă şi sarcinile nedorite. ‘Studiul nostru a dezvăluit că înclinaţia bărbaţilor de a provoca sarcini împotriva voinţei femeilor este cel puţin subapreciată’, declară Elizabeth Miller, profesor de pediatrie şi coordonator al studiului. ‘Faptul că, de multe ori, presiunea reproductivă merge mână în mână cu violenţa era previzibil.

Însă, faptul că aceşti doi factori determină o creştere substanţială a numărului de sarcini nedorite este unul surprinzător’, subliniază Miller. În perioada august 2008 – martie 2009, specialiştii americani au desfăşurat un amplu sondaj de opinie în rândul pacientelor a cinci clinici de sănătate a reproducerii din Carolina de Nord.
Medicii au intervievat circa 1.300 de femei (anglofone şi hispanofone), cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani, care au acceptat benevol o discuţie ‘la calculator’ privind particularităţile relaţiilor lor cu partenerii de sex şi experienţele de graviditate.

Femei lor intervievate le-au fost puse câteva întrebări referitoare la refuzul de anticoncepţionale, presiunea reproductivă şi violenţa din partea partenerului sexual. Sondajul a relevat că aproximativ una din 5 femei a fost supusă presiunii reproductive, iar 15 la sută s-au confruntat cu încercări ale partenerilor de a le zădărnici metodele anticoncepţionale.

Peste jumătate dintre repondente – 53 la sută – s-au plâns de violenţă sexuală din partea partenerului, iar 35 la sută dintre acestea au fost supuse atât la acte de violenţă, cât şi presiunii reproductive.
Astfel, conchide studiul, presiunea reproductivă se învecinează cu violenţa şi constituie o cauză a creşterii numărului de sarcini nedorite în familii şi cupluri în care femeile sunt supuse violenţelor fizice.

Autorii studiului consideră că, pentru a depăşi situaţia creată, femeilor trebuie să li se ofere informaţii privind mijloacele de luptă împotriva presiunii reproductive. Femeile care au nevoie de ajutorul clinicilor pentru sănătatea reproducerii ar trebui să primească acest ajutor şi să aibă acces la consultaţii privind mijloace de contracepţie care nu depind de voinţa partenerului. În afară de aceasta, trebuie desfăşurate discuţii psihologice cu bărbaţii tineri care exercită presiune reproductivă şi acte de violenţă la adresa partenerelor lor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata