Prețurile petrolului sunt stabile, îndreptându-se spre câștig săptămânal

52

Prețurile petrolului s-au menținut constante vineri, gata să înregistreze un câștig săptămânal, deoarece optimismul reînnoit cu privire la redresarea cererii Chinei a depășit îngrijorările de recesiune legate de creșterea stocurilor de țiței din SUA și de înăsprirea politicii monetare în Europa.

Contractele futures pe țițeiul Brent au crescut cu 4 cenți, sau 0,05%, până la 84,79 dolari pe baril. Contractele futures pe țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 2 cenți, sau 0,03%, la 78,18 USD.

Brent a crescut cu aproximativ 1,9% în această săptămână, în timp ce WTI se îndreaptă spre un câștig de 2,4%.

„Cei care pariază pe prețuri mai mari ale petrolului se bucură de strălucirea datelor macro pozitive din China”, a declarat analistul PVM Stephen Brennock.

În China, activitatea din sectorul serviciilor s-a extins cu cel mai rapid ritm din ultimele șase luni în februarie, deoarece eliminarea restricțiilor dure legate de COVID-19 a revigorat cererea, a arătat vineri un sondaj din sectorul privat.

Activitatea de producție în China a crescut și luna trecută, în cel mai rapid ritm din mai bine de un deceniu, întărind așteptările privind o redresare a cererii de combustibil. Importurile maritime de petrol rusesc ale Chinei vor atinge un nivel record luna aceasta.

Cel mai mare importator de petrol din lume devine din ce în ce mai ambițios cu obiectivul său de creștere pentru 2023, care urmărește până la 6%, au declarat pentru Reuters surse implicate în discuții politice săptămâna aceasta.

Piața a respins în general o a zecea săptămână consecutivă de creștere a stocurilor de țiței (USOILC=ECI) în Statele Unite, deoarece exporturile record de țiței din SUA au menținut creșterea mai mică decât în ultimele săptămâni.

Planul Rusiei de a adânci reducerile exporturilor de petrol în martie a contribuit, de asemenea, la creșterea prețurilor.

Între timp, analiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă ca dolarul să slăbească în următoarele 12 luni, ceea ce ar face ca petrolul în dolari să fie mai ieftin pentru deţinătorii altor valute.

Sursa: Reuters

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online