Prima clădire din lume dotată cu ascensor pentru persoane

La 23 martie 1857, în cadrul magazinului universal Haughwout&Co din New York, SUA, intra în funcţiune primul ascensor dedicat în exclusivitate transportului persoanelor, se arată pe www.guinnessworldrecords.com.

Ascensorul funcţiona pe baza unui motor cu aburi şi avea o viteză de 0,2 m/s, acest nou pas în cadrul revoluţiei industriale fiind realizat de către inventatorul Elisha Graves Otis, mai târziu, fondatorul companiei Otis Elevator.

O nouă formă de energie, energia aburului a apărut în momentul, în care, în 1800, James Watt a inventat motorul cu abur, care şi-a găsit utilitatea şi la punerea în mişcare a ascensoarelor. Un astfel de ascensor acţionat de un motor cu abur, pentru transportul materialelor, era utilizat încă din 1835, într-o fabrică din Anglia.

În 1853, Elisha Graves Otis a expus la Crystal Palace din New York un ascensor destinat transportului persoanelor şi dotat cu un sistem special de siguranţă în cazul ruperii cablului de tracţiune, se arată pe www.agir.ro. Acesta era acţionat de forţa aburului. Istoria spune că pentru a testa dispozitivul de siguranţă, Elisha Otis a fixat cabina la zece metri de sol, a urcat în ascensor şi a ordonat să fie tăiată frânghia care susţinea cabina. Aceasta a început să coboare, iar după câteva secunde s-a oprit. Dispozitivul inventat de el a funcţionat impecabil. Brevetul de invenţie pentru acest dispozitiv l-a obţinut la 15 ianuarie 1861.

Invenţia sa a permis dezvoltarea zgârie-norilor, ocupanţii clădirilor având la dispoziţie o facilitate modernă de a ajunge la etajele superioare.

La Expoziţia Universală de la Paris din 1867 a fost prezentat ascensorul hidraulic inventat de inginerul francez León-Francois Édoux. În 1880, inginerul german Ernest von Siemens a inventat ascensorul electric, care a început să fie utilizat din ce în ce mai mult, în special, în zgârie-norii americani. Numele de ascensor vine din limba latină, de la verbul ”ascendere”, care înseamnă ”a urca”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata