Prima de casare din Germani da nastere la haos

 
Prima de casare din Germania are un succes incredibil, deja inregistrându-se  la Oficiul Federal pentru Economie un milion de cereri pentru acesti bani, desi bugetul planificat este suficient doar pentru 600.000 de persoane. În acelasi timp, comerciantii de automobile se confrunta cu o cerere masiva neasteptata si se zbat cu haosul provocat, scrie ziarul german Frankfurter Rundschau.
 
Daca la inceput bucuria era mare printre dealerii auto si clienti – anuntul guvernului federal de prelungire a termenului de depunere a cererii pentru prima de casare pâna la sfârsitul lui 2009 provocând un adevarat asalt asupra saloanelor de vânzari auto – la urma totul s-a sfârsit in haos.
 
Un efect fatal l-a avut modificarea procedurii si anume faptul ca rezervarea primei de casare de 2.500 de euro se face acum doar pe pagina de Internet a oficiului federal pentru economie si control al exporturilor (Bafa). Accesarea masiva a paginii nu era insa prevazuta, asa ca din cauza suprasolicitarii respectivul formular nu mai putea fi temporar descarcat.
 
Unii clientii au intrat in panica, temându-se sa nu ramâna cu mâna goala, frustrarea descârcându-si-o asupra dealerilor auto. Chiar si dealerii auto se declarau disperati, unii din ei afirmând ca au incercat in interval de doua zile sa plaseze 1.000 de rezervari, nimic nemaifunctionând insa.
 
Între timp, unii si-au dat seama ca sistemul functioneaza cel mai bine pe timp de noapte, motiv pentru care Henning Schulski, director de vânzari la unul din cei mai mari dealeri de automobile Volkswagen din Hamburg, a angajat o echipa suplimentara ca sa se ocupe cu aceasta. Unele solicitari urmeaza sa fie prelucrate si in zilele urmatoare. 
 
Fluxul de  solicitari nu  mai conteneste, Holger  Beutel,  purtator  de  cuvânt  al Bafa, declarându-si mirarea fata de fenomen. Computerele inregistreaza intre 10.000 si 20.000 de solicitari pe ora, per total numarul lor fiind de un milion. Beutel a confirmat existenta in continuare a unor probleme tehnice, asupra carora autoritatea pe care o reprezinta nu are nicio influenta.
 
Între timp, guvernul incearca sa elimine panica din rândul clientilor, vicepurtatorul de cuvânt al guvernului, Thomas Steg, declarând la Berlin ca „ramâne in vigoare promisiunea de a plati prima in 2009”. Steg arata ca nu exista motive de panica si ca fiecare solicitare va fi prelucrata.
 
La inceput, guvernul a planificat un buget de  1,5 miliarde euro, care ar fi fost suficient pentru  600.000 de solicitanti, responsabilii din industria automobilelor considerând ca numarul de solicitari va atinge cel putin 1,5 milioane, pâna la sfârsitul anului.
 
Dealerii de Volkswagen precum Schulski se confrunta cu cel mai mare aflux de clienti, Volkswagen profitând cel mai mult de prima de casare, spun cei de la Bafa. Peste 14% din primele de casare au mers la cumparatorii de Volkswagen, in timp ce la Opel procentajul a fost cu putin peste 10% iar la Hyundai de 7,8%.
Schulski se bucura pentru acest „semnal pozitiv” pentru ramura auto, insa ar renunta cu placere la stresul provocat de procedura  online  care,  conform  lui,  a  produs  nesiguranta  inutila  in  rândul  clientilor  si dealerilor.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata