Primul număr al lui Charlie Hebdo după atentate, Franţa în “război împotriva terorismului”

9

Supraviețuitorii masacrului de la Charlie Hebdo lansează miercuri, 14 ianuarie, primul număr al revistei după atentat, înfățișând pe prima pagină un Mahomed înlăcrimat după atacurile care au bulversat Franța, “intrată în război împotriva terorismului”, relatează AFP.

La o săptămână după atacul împotriva sediului său de săptămâna trecută (soldat cu 12 morți), revista satirică a anunțat un tiraj de 3 milioane de exemplare (față de cele 60.000 în mod obișnuit), între care versiuni în limbi străine (engleză, turcă, spaniolă….).

Din Europa până în Australia, numeroase ziare din lume au reprodus această pagină întâi a unui număr special, pregătit în sediul cotidianului de stânga Liberation. Deasupra caricaturii profetului pe fond verde, culoarea islamului, titlul ‘Totul este iertat’ contrastează cu conținutul adesea feroce al revistei.

Dar portretul profetului ținând pancarta ‘Je suis Charlie’, agitată de aproape 4 milioane de manifestanți duminică pe străzile din Franța, provoacă deja reacții în lumea musulmană.

Publicarea acestor desene ‘insultătoate la adresa profetului’ va ‘ațâța ura’, a estimat marți seara Al-Azhar, una dintre cele mai prestigioase instituții ale islamului sunnit, cu sediul în Egipt.

Tot marți, instanța care reprezintă islamul pe lângă autoritățile egiptene, Dar al-Ifta, ‘a avertizat’ împotriva publicării acestor desene, considerând-o ‘o provocare nejustificată pentru sentimentele a 1,5 miliarde de musulmani din toată lumea’.

60 de persoane au manifestat marți la Peshawar (nord-vestul Pakistanului) pentru a-i lăuda pe autorii atacului împotriva revistei satirice Charlie Hebdo, potrivit corespondentului AFP la fața locului.

O parte din tirajul lui Charlie Hebdo urmează să fie distribuit în Turcia, împreună cu cotidianul Cumhuriyet. În trecut, miniștrii ai guvernului islamo-conservator, aflat la putere din 2002, au denunțat ‘provocările’ săptămânalului francez.

În Franța, principalele organizații musulmane au lansat un apel comunității ‘să-și păstreze calmul’ și să ‘respecte libertatea de opinie’, în timp ce cel mai important ziar satiric francez, Le Canard Enchaîne, a dezvăluit că a primit amenințări a doua zi după masacrul de la Charlie Hebdo.

‘Franța este în război împotriva terorismului, jihadismului și islamismului radical’, dar ‘nu împotriva unei religii’, a afirmat marți guvernul francez.

‘Marea și frumoasa noastră Franța nu se frânge niciodată, nu cedează niciodată, nu se pliază niciodată. Ea rezistă, ea rămâne în picioare’, a declarat la Paris președintele Francois Hollande solemn, în cursul unei ceremonii emoționante de omagiere a celor trei polițiști uciși în atacuri

Hollande a cerut francezilor să-și ‘redubleze vigilența’ față de un pericol aflat ‘dincolo de frontierele noastre, dar și în interior’.

La Adunarea Națională, ovaționat în picioare de întreaga clasă politică, inclusiv de opoziția de dreapta — fapt foarte rar — primul ministru socialist Manuel Valls a reiterat fermitatea franceză și a lansat un apel în acest sens, bazat pe ‘laicitate’, referință fundamentală a sistemului francez.

Gestionarea crizei de către Hollande și Valls este salutată de 80% dintre francezi, potrivit unui sondaj, după ce Hollande fusese cotat drept președintele cel mai nepopular din 1958.

Manuel Valls a invitat la luarea unor ‘măsuri excepționale’ în fața extremismului, dar a respins ideea unei legislații de urgență după modelul americanului Patriot Act.

Acest dispozitiv votat în SUA, sub emoția provocată de atentatele de la 11 septembrie 2001, fusese criticat dur ulterior pentru atingerile aduse libertăților civice.

Valls a anunțat crearea până la sfârșitul anului a unor ‘cartiere specifice’ în închisori pentru a-i izola pe deținuții jihadiști cu scopul de a preveni orice prozelitism. Doi dintre jihadiștii autori ai atentatelor de la Paris, Amedy Colibaly și Cherif Kouachi, au devenit adepți ai islamismului radical în închisoare .

Între 3000 și 5000 de europeni au plecat să lupte de partea jihadiștilor în țări ca Siria și ei ar putea reprezenta o amenințare la întoarcerea acasă, potrivit directorului Europol, Rob Wainwright.

Pentru a asigura populația și a para amenințarea unor noi atentate, guvernul francez a mobilizat aproape 15.000 de polițiști și militari. Misiunea lor este de a proteja toate ‘locurile sensibile din teritoriu’, cu o securizare specială a celor 717 școli și locuri de cult evreiesc în țară.

Comunitatea musulmană, alarmată și ea de o recrudescență a acțiunilor islamofobe, a cerut o protecție întărită a moscheilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Captura foto:  twitter.com / Skibabs

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online