Prințul Harry își amintește de bunicul Filip ca fiind un personaj imprevizibil

Prințul Harry l-a lăudat pe prințul Filip pentru devotamentul său față de „bunica”, regina Elisabeta și l-a descris pe regretatul duce drept o gazdă răutăcioasă care își putea captiva oaspeții cu remarci imprevizibile.
Filip, soțul reginei Elisabeta a Marii Britanii, care fusese alături de ea de-a lungul domniei sale de 69 de ani, a murit vineri la Castelul Windsor, la vârsta de 99 de ani.

„Bunicule, îți mulțumesc pentru serviciul tău, dedicarea ta față de bunica și pentru că ai fost mereu tu însuți”, a spus Harry, care s-a întors din Los Angeles în Regatul Unit pentru înmormântarea de sâmbătă a lui Filip, într-un comunicat.

„El era în mod autentic el însuși, cu un spirit serios și ascuțit și putea capta atenția oricărei camere plină de oameni datorită farmecului său și, de asemenea, pentru că nu știai niciodată ce ar putea spune în continuare”, a spus Harry.

Simțul umorului și dedicația față de datoria lui Filip i-au adus o popularitate larg răspândită în Marea Britanie, dar a fost criticat și pentru comentariile sale, unele dintre ele rasiste, care i-au șocat pe prinți, preoți și președinți.

Odată, el a întrebat, la îndemâna Papei Benedict al XVI-lea și a reginei, dacă o femeie politică scoțiană poartă pantalonii Tartan.
Filip l-a întrebat și pe președintele Jomo Kenyatta, în cel mai solemn moment al sărbătorilor independenței kenyene din 1963, pe măsură ce steagul britanic era pe punctul de a fi coborât: „Ești sigur că vrei să faci asta?”

Alte observații au atins obiceiurile de băut ale scoțienilor și bucătăria națională a maghiarilor.
În parlament, prim-ministrul Boris Johnson a făcut referire la unele dintre remarcile mai controversate ale lui Filip, inclusiv la cele referitoare la canibalism în Papua Noua Guinee și la uciderea a jumătate din familia sa de către ruși.

„Este adevărat că ocazional conducea un autocar și cai prin punctele mai fine ale protocolului diplomatic și a inventat un nou cuvânt – dontopedalogie – pentru experiența de a-ți pune piciorul în gură”, a spus Johnson.
„Dar lumea nu i-a împiedicat”, a adăugat Johnson. „Au înțeles copleșitor că el încerca să spargă gheața, să pună lucrurile în mișcare, să îi facă pe oameni să râdă și să-și uite necazurile”.

Harry, al șaselea la rând la tron, va sta în carantină în conformitate cu îndrumările coronavirusului, astfel încât să poată participa la înmormântarea ceremonială de la castelul Windsor.

Harry și soția sa Meghan au părăsit Marea Britanie pentru o nouă viață în Statele Unite, după o ruptură publică cu familia regală și un scandal în presa tabloidă.

Cuplul i-a acordat lui Oprah Winfrey un interviu luna trecută, în care Meghan a spus că s-a simțit izolată și că un membru nenumit al familiei a întrebat cât de întunecată ar putea fi pielea copilului nenăscut.
Omagiul lui Harry adus lui Filip a venit la câteva minute după ce fratele său mai mare, prințul William, al doilea la rând la tronul britanic, l-a salutat pe bunicul său pentru serviciul său supus.

William, cunoscut sub numele de Duce de Cambridge, a spus că Filip era un om extraordinar, a cărui viață fusese definită prin serviciu, dar că ar fi dorit ca membrii familiei regale să-și continue treaba.

„Îmi va fi dor de bunicul meu, dar știu că ar vrea ca noi să continuăm treaba”, a declarat William, 38 de ani. „Bunicul meu a fost un om extraordinar și a făcut parte dintr-o generație extraordinară.”

„Secolul de viață al bunicului meu a fost definit de serviciu – către țara și Commonwealth-ul său, soția și regina și familia noastră”.

William a spus că s-a simțit norocos că a avut exemplul lui Filip care l-a călăuzit și l-a lăudat pe bunicul său pentru că a arătat o mare bunătate față de soția sa, Catherine, ducesa de Cambridge.
Trupul neînsuflețit al lui Filip este la Capela Privată de la Castelul Windsor. El va fi dus la Capela Sf. Gheorghe într-un Land Rover special modificat, la a căruit proiectare a participat, înainte de moartea sa.

Johnson a spus că va fi o ultimă călătorie potrivită.

„Silueta unică și idiosincratică a vehiculului amintește lumii că el era mai presus de toate un om practic, care putea să ia ceva foarte tradițional – fie că este o mașină sau chiar o mare instituție națională – și să găsească o modalitate prin propria sa ingeniozitate de a-l îmbunătăți, de a se adapta pentru secolul XX sau XXI. ”

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata