Prințul Philip al Marii Britanii a murit

Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta, a murit la vârsta de 99 de ani, a anunțat vineri Palatul Buckingham.

Prințul s-a căsătorit cu prințesa Elisabeta în 1947, cu cinci ani înainte de a deveni regină, și a fost cel mai longeviv consort regal din istoria britanică.

„Cu o durere profundă, Majestatea Sa Regina anunță moartea iubitului ei soț, Alteța Sa Regală, Prințul Filip, Duce de Edinburgh”, a transmis Palatul Regal într-o declarație.

„Alteța Sa Regală a decedat pașnic în această dimineață la Castelul Windsor. Anunțuri suplimentare vor fi făcute în timp util. Familia Regală se alătură oamenilor din întreaga lume în doliu pentru pierderea sa. ”

Boris Johnson a spus că „a inspirat viața a nenumărați tineri”.

Prințul Filip și Regina au avut patru copii, opt nepoți și 10 stră-nepoți.

Primul lor fiu, prințul de Wales, prințul Charles, s-a născut în 1948, urmat de sora sa, prințesa regală, prințesa Anne, în 1950, ducele de York, prințul Andrew, în 1960 și contele de Wessex, prințul Edward , în 1964.

Prințul Philip s-a născut pe insula Corfu la 10 iunie 1921.

Tatăl său a fost prințul Andrei al Greciei și Danemarcei, fiul mai mic al regelui George I al Elenilor.

Mama sa, prințesa Alice, era fiica lordului Louis Mountbatten și strănepoata reginei Victoria.

Philip, ducele de Edinburgh, a fost una dintre cele mai influente figuri din familia regală timp de mai bine de 70 de ani.

În timp ce Philip a fost adesea criticat pentru comportamentul său și uneori pentru observațiile sale, prietenii au spus că, în calitate de cel mai apropiat confident al reginei Elisabeta a II-a, el a adus inteligență și energie monarhiei.

„Pur și simplu, a fost forța mea și a rămas în toți acești ani”, a spus Elizabeth într-un rar omagiu personal adus lui Philip în timpul unui discurs care marca cea de-a 50-a aniversare a nunții lor, în 1997.

„Eu și întreaga sa familie, și aceasta și multe alte țări, îi datorăm o recunoaștere  mai mare decât ar pretinde vreodată, sau vom ști vreodată”.

Sursa: Reuters BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata