Privarea de cetăţenie în Franţa pentru infracţiuni legate de terorism ar putea da naştere la sesizări, estimează preşedintele CEDO

Noile dispoziţii de lege privind privarea de naţionalitate din Franţa ‘ar putea da naştere la sesizări’ către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a pronosticat joi preşedintele Guido Raimondi, refuzând totuşi să comenteze procesul legislativ în curs, relatează AFP.

‘Aplicarea acestei legi poate da naştere la sesizări’ în baza articolului 14 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, care interzice discriminarea, a explicat Raimondi în cadrul conferinţei de presă anuale a CEDO de la Strasbourg.

Preşedintele CEDO a precizat totuşi că ‘dreptul la cetăţenie ca atare nu este prevăzut în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului’ şi a subliniat că nu doreşte să se pronunţe asupra unui ‘proces legislativ în curs’.

În Franţa, dezbaterea privind privarea de cetăţenie pentru infracţiuni şi delicte legate de terorism suscită o dezbatere aprinsă. Numeroşi responsabili politici, în special de la stânga eşichierului politic, au declarat că se tem de o ‘stigmatizare’ a persoanelor cu dublă cetăţenie.

Prim-ministrul Manuel Valls a anunţat miercuri că legea de revizuire a Constituţiei ‘nu va conţine o referire la persoanele cu dublă cetăţenie’.

În conferinţa sa anuală, CEDO a precizat că statele găsite vinovate de cele mai multe încălcări ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în 2015 sunt Rusia, Turcia, România, Ucraina, Grecia şi Ungaria. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata