Probleme logistice si de securitate pentru summitul G8 din insula Maddalena

 
Mai sunt ceva mai mult de 3 luni pâna la summitul G8, organizat in intervalul 8-10 iulie, pe insula Maddalena din nordul Sardiniei, dar Protectia civila din Italia se confrunta cu probleme logistice ce nu sunt usor de rezolvat, informeaza ziarul italian La Repubblica. Protectia civila este cea care organizeaza deplasarile potentatilor lumii si cazarea celor 4.500 de jurnalisti care vor lucra in Press Village din Olbia, la circa 47 de km de sediul summitului.
 
În aceste zile a fost dat publicitatii un aviz de interes public prin care se spera sa se gaseasca un numar nespecificat de ambarcatiuni, de ancorat in portul Olbia, la dana „Cocciani”. Nu este insa deloc sigur ca Guido Bertolaso, comisarul extarordinar al G8, va reusi sa obtina ce vrea. Deja in 2008, un aviz similar nu a fost in masura sa gaseasca nici macar o salupa.
 
Dar aceasta nu este singura logistica deficitara. Circa 4.000 de oaspeti, printre care sefi de stat si de guvern, pe lânga respectivele delegatii, vor trebui cazati in hotelurile in constructie de pe insula. Cu siguranta nu si presedintele american Barack Obama, care va fi insotit de o delegatie ce numara intre 900-1.000 de membri (100 numai pentru Hillary Clinton).
 
Serviciile secrete americane au exprimat pareri contrare ipotezei ca presedintele SUA ar putea imparti acelasi spatiu cu persoane care nu sunt supuse screening-urilor de securitate rigide prevazute. Obiectia a fost ridicata si de premierul canadian, considerat de diplomatie ca fiind „in vizorul teroristilor”. Cu certitudine va fi gazduit pe nava.
 
Exista insa si o alta problema nerezolvata inca: din moment ce, aproape sigur, nava nu va putea acosta pe insula (adâncimea nu este suficient de mare) cum vor fi transportati, in fiecare zi, potentatii lumii? Solutia pare sa fie departe, aceasta si pentru ca, potrivit unui calcul al Protectiei civile, pentru a face sa coboare de pe o nava 4.000 de persoane e nevoie de cel putin jumatate de ora (133 de persoane pe minut). Chiar site-ul oficial al G8 explica: „Ramâne de stabilit cu exactitate pozitia in care va fi acostata nava”.
 
Nu ar trebui sa aiba probleme Muammar al Ghaddafi care va dormi pe insula, dar cortul pe care i l-a promis Silvio Berlusconi va servi numai la primirea oaspetilor sai. O parte din fortele de ordine (cel putin 16.000 de agenti) va ajunge atât in hotelurile din nordul insulei, cât si pe trei ambarcatiuni. „În luna ianuarie, am efectuat o inspectie la Atena, pe nave, pentru a verifica ca nu exista nicio diferenta intre aceste locuri de cazare si cele traditionale de pe uscat.
 
Unitatile navale ii apartin unui armator grec si vor fi acostate la Olbia”, a explicat Diego Brentani din cadrul SIULP (Sindacato Italiano Unitario Lavoratori Polizia, Sindicatul Italian Unitar al Lucratorilor din Politie). Unii invoca insa si indoieli privind deplasarea pe insula. „A te deplasa pe strazile insulei este dificil iar totul este complicat de prezenta turistilor, tipica pentru lunile estivale.
 
Aceasta independent de strazile care vor fi inchise”, spune Claudio Giardullo, secretarul general al confederatiei SILP-CGIL. Între timp, se succed neincetat sedintele in birourile Protectiei civile, in timp ce la 7 aprilie se inchide avizul de interes public pentru gasirea de nave-hotel pentru presa.
 
În cazul in care si de data aceasta concurentii nu satisfac cerintele minime, Guido Bertolaso va trebui sa se gândeasca de urgenta la o solutie alternativa. De exemplu, ca Berlusconi sa propuna deschiderea portilor de la Villa Certosa, aflata in proprietatea sa, unde se afla deja pe agenda o invitatie la cina pentru mai marii lumii.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata