Procurorul rus pentru crime de război va călători săptămâna viitoare la Londra

39

Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale care investighează presupusele crime de război din Ucraina va călători săptămâna viitoare la Londra, în timp ce pregătește primele mandate de arestare împotriva rușilor pentru presupusele fapte greșite ale acestora în conflictul de un an.

Karim Khan urmează să participe luni la o conferință privind crimele de război organizată de guvernul Regatului Unit, potrivit a trei persoane care cunosc planurile. Khan, un avocat britanic, a depus deja cereri pentru mandate de arestare pentru resortisanții ruși judecătorilor de la Curtea de la Haga, a declarat una dintre persoane.

Răspunderea pentru crimele comise în timpul războiului Rusiei împotriva Ucrainei este un domeniu de interes important pentru țările occidentale, care susțin investigațiile privind zeci de mii de acuzații de execuții, răpiri de copii, tortură și violență sexuală, precum și atacuri asupra infrastructurii civile și deportări forțate.

Procurorul CPI a deschis o anchetă cu privire la potențiale crime de război, genocid și crime împotriva umanității din Ucraina în urmă cu mai bine de un an, iar Khan a călătorit personal în țară de patru ori de atunci, pentru a se întâlni cu anchetatorii ucraineni și pentru a evalua probele colectate.

Pregătirile pentru mandatul de arestare au fost raportate pentru prima dată de New York Times.

Oficialii occidentali cred că procesele și condamnările presupușilor criminali de război ruși vor fi o piesă esențială a unui cadru postbelic în care Moscova poate fi trasă la răspundere pentru acțiunile sale și obligată legal să contribuie financiar la reconstrucția Ucrainei înainte ca orice sancțiuni internaționale împotriva țării să poată fi ridicate.

Rusia a negat că trupele sale au comis crime de război sau atrocități împotriva civililor în timpul conflictului. În schimb, Moscova a acuzat Kievul că a prezentat dovezi și a dat vina pe soldații ucraineni pentru unele atrocități.

Ucraina nu este membră a CPI, dar a recunoscut jurisdicția instanței pentru evenimentele petrecute în țară din 2014, când Rusia a anexat Crimeea.

Călătoriile lui Khan în Ucraina au implicat vizite la Bucha, un oraș din apropierea Kievului unde au fost descoperite gropi comune și părți din estul Ucrainei unde zonele rezidențiale au fost distruse de focul artileriei. Vizita de luna trecută sa concentrat asupra atacurilor rusești cu rachete în infrastructura energetică a Ucrainei.

ICC a subliniat în repetate rânduri că va dura ani pentru a colecta și procesa cantitățile mari de înregistrări fotografice și video capturate de cetățeni privați, precum și probele colectate de anchetatorii profesioniști ucraineni.

Experții juridici au avertizat că presiunea pentru condamnări va testa limitele unui sistem subfinanțat, care a fost criticat pentru succesul limitat în condamnarea celor responsabili pentru crimele de război anterioare.

Marea Britanie a anunțat în ianuarie că va organiza conferința de săptămâna viitoare împreună cu Țările de Jos, care a avut un rol de lider în atragerea sprijinului atât pentru CPI cu sediul la Haga, cât și pentru alte căi de responsabilitate, cum ar fi un tribunal special sau prin intermediul ONU.

Didier Reynders, comisarul UE pentru justiție, este de asemenea așteptat să participe la conferința de la Londra, alături de procurorul șef al Ucrainei Andriy Kostin. Reynders este de așteptat să sublinieze importanța inițierii de urmăriri penale împotriva celor suspectați că au participat la deportarea copiilor din Ucraina, potrivit unei persoane informate despre prezența sa.

Reynders va exprima, de asemenea, „sprijinul deplin” al UE pentru „rolul central” al CPI în urmărirea penală a presupuselor crime de război din Ucraina, chiar dacă Bruxelles-ul continuă să discute despre alte posibile opțiuni.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online