Profeţii sovietice pentru anul 2010

Un articol publicat in 1959 de ziarul sovietic Komsomolskaya Pravda preconiza o tara fara bani si fara alcoolism si atincipa ca zborul cu elicopterul sau mâncarea la restaurant vor fi gratis, in timp ce Siberia devenea un mare grânar, iar pe Luna erau construite fabrici.

Clinici martiene specializate in transplanturi de organe? Restaurante gratuite deschise 24 de ore din 24? Siberia transformata in grânarul lumii? Telefoane miniaturale? Profetia pe care ziarul sovietic a lansat-o in urma cu 50 de ani, despre cum va fi lumea in 2010, pare azi discursul unui Don Quijote decât al unui roman de Jules Verne, noteaza ziarul El Pais.

Când in 1957, URSS plasa pe orbita Sputnik, primul satelit artificial, Moscova a simtit ca devine avangarda progresului mondial. Nikita Hrusciov, ultimul romantic al comunismului care a guvernat URSS a promis in anii 60 ca tara va atinge vârful comunismului peste 20 de ani. Si pe vremea aceea panaceul sovietic avea sa puna capat penuriilor si va impune o egalitate prospera.

Impulsionat de inertia triumfala a Kremlinului, ziarul Komsomolskaya Pravda s-a lansat in 1959 in cititul in stele, in plina euforie cosmica, anticipând in cheie marxista cum va fi lumea de azi. O lume in care masinile vor lucra in locul oamenilor si in care inchirierea masinilor si elicopterelor va fi gratis.

Dupa cum dadea drept sigur si faptul ca luna va fi rosie (comunista) in 1969 – a nimerit doar anul dar nu si steagul care avea sa fie infipt pe solul selenar – ziarul asigura ca in 2010 lumea va functiona fara bani (o lovitura data capitalismului), ca alcoolismul si criminalitatea vor fi lucruri ce vor tine de trecut si ca restaurantele vor fi deschise non-stop si dispuse sa serveasca mâncare gratuit oricui. Azi, la Moscova abunda localuri sushi-bar si cafenele deschise 24 de ore din 24, dar au preturi stratosferice pentru cei din clasele de jos.

Articolul, publicat la 31 decembrie 1959 si recuperat acum de Corriere Della Sera, nimereste totusi atunci când spune ca telefoanele vor fi tot mai mici, portabile si ca vor fi prevazute cu camere foto, sau când spune ca omul va trai pâna aproape de o suta de ani.
Editorialistul sovietic, transformat in futurolog de serviciu, asigura ca Moscova va fi in 2010 plina de limuzine gratuite si avertizeaza ca pe Marte vor exista clinici specializate in transplanturi de organe, in timp ce Luna va fi plina de fabrici metalurgice.

Prgonoza tine insa de sience-fiction când ziarul aventureaza ca in martie 2010 Institutul de Medicina Termica va reusi sa reinvie creierul unui mamut inghetat din Siberia, o regiune care se va dezgheta gratie incalzirii solului cu ajutorul tehnologiei atomice. În pofida erorilor, prognoza este mai buna decât cea anticipata de clarvazatoarea bulgara Vanga, foarte populara in epoca sovietica.

Potrivit acesteia, in noiembrie 2010 va incepe ce de-al treilea razboi mondial care va dura pâna in 2014 in care vor juca un rol foarte important armele nucleare si cele chimice. Nu a spus insa daca la restaurante mâncarea va fi gratis.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata