Profitul net al LUKoil a scăzut cu 27% în primul semestru din 2009

LUKoil, al doilea mare producator de petrol din Rusia, a raportat scadere anuala cu 27% a profitului net, calculat conform standardelor de contabilitate din Rusia, in primul semestru, la 37,5 miliarde de ruble (1,1 miliarde de dolari), transmite RIA Novosti.

LUKoil a anuntat ca profitul sau net a crescut cu 63,7% in perioada aprilie-iunie 2009, la 23,279 miliarde de ruble (751 milioane de dolari), comparativ cu trimestrul anterior.

La inceputul acestei luni, LUKoil a semnat un imprumut sindicalizat in valoare de 1,2 miliarde dolari cu un grup de 12 banci.

Criza economica globala a lovit puternic Rusia, acesta fiind al patrulea mare imprumut sindicalizat acordat unei firme din Rusia in acest an. Celelalte companii sunt firmele petroliere Rosneft si TNK-BP si operatorul de telefonie mobila MTS.

Bancherii sustin ca apetitul pentru acordarea de credite firmelor rusesti s-a imbunatatit, unul dintre factorii ce a contribuit la acest lucru fiind cresterea pretului petrolului la cel mai ridicat nivel din ultimele 8 luni.

În plus, riscul de tara al Rusiei a scazut si el dramatic de la inceputul anului, prima de risc (CDS la cinci ani) coborând de la 800 de puncte de baza, in luna februarie 2009, la 340 puncte de baza, in prezent.

Pentru precedentul sau imprumut sindicalizat, convenit in luna aprilie 2008, LUKoil a platit o dobânda de 85-95 puncte de baza. Acel imprumut in valoare de un miliard de dolari a fost impartit intre o transa de 300 milioane de dolari pe trei ani si o transa de 700 milioane de dolari pe 5 ani.

LUKoil controleaza aproximativ 1,3% din rezervele mondiale de petrol si 2,3% din productia mondiala de titei brut, principalele sale zacaminte fiind amplasate in Vestul Siberiei. Compania asigura 18% din productia de petrol a Rusiei si tot atât din capacitatea de rafinare a Rusiei.

Pe piata regionala, LUKoil are capacitati de rafinare la Ploiesti, Burgas (Bulgaria), Odessa (Ucraina) si lanturi de benzinarii in România, Bulgaria, Moldova, Ucraina si Turcia.

În România, LUKoil detine o rafinarie, 300 de benzinarii si opt depozite de carburanti, cota sa fiind de 25% din piata locala.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata