Programul Alimentar Mondial: 14 milioane de persoane din sudul Africii, confruntate cu perspectiva foametei

În jur de 14 milioane de persoane se confruntă cu perspectiva foametei în Africa de Sud din cauza unei secete amplificate de fenomenul El Nino, a anunțat luni Programul Alimentar Mondial (PAM), relatează Reuters.

Cea mai afectată țară este Malawi, unde 2,8 milioane de persoane sau 16% din populație ar urma să sufere din cauza foamei, urmată de insula Madagascar, unde aproape 1,9 milioane de persoane ar putea fi afectate de acest flagel, a precizat PAM într-un comunicat.

În Zimbabwe, 1,5 milioane de persoane, peste 10% din populație, ar putea ajunge în aceeași situație.

‘În condițiile în care în multe dintre zone nu a plouat deloc sau a plouat foarte puțin și sezonul pentru însămânțarea cerealelor aproape s-a închis sau deja s-a terminat perspectiva este alarmantă’, estimează agenția ONU.

Seceta a lovit mare parte din regiune, inclusiv așa-numita ‘centură a porumbului’ din Africa de Sud, cea mai avansată economie de pe continent și principalul producător de cereale de bază.

Africa de Sud se confruntă cu cea mai gravă secetă de decenii după ce 2015 a fost cel mai sărac an în precipitații din 1904, când au început să se țină astfel de evidențe. Așteptările privind o recoltă foarte săracă ar putea forța țara să importe până la 6 milioane de tone de porumb, peste jumătate dintre nevoile sale de consum.

În țări precum Malawi, mare parte din recolta de porumb este produsă de fermieri mici, de multe ori doar pentru a-și hrăni familia. Marea majoritate dintre ei sunt total dependenți de apa de ploaie, întrucât nu își pot permite un sistem de irigație.

Seceta s-a înrăutățit din cauza faptului că fenomenul El Nino este extrem de puternic, respectiv încălzirea temperaturilor de la suprafața oceanului în estul și centrul Pacificului care se produce odată la câțiva ani și are efect pe întregul glob, susțin oamenii de știință.

Evenimentele caracteristice El Nino aduc de obicei condiții de climă secetoasă în Africa de Sud și mai umede în Africa de Est. Condițiile de climă secetoasă, aridă, ar urma să persiste până la începutul toamnei din emisfera sudică, în aprilie sau mai.

‘Unul dintre simptomele în mod particular îngrijorătoare pentru vulnerabilitatea sudului Africii este rata alarmantă a malnutriției cronice. Rata de întârziere a creșterii din cauza malnutriției din Madagascar, Malawi, Mozambic și Zambia sunt printre cele mai grave din lume’, menționează PAM. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata