Programul nuclear nord-coreean: Phenianul îşi intensifică eforturile diplomatice pentru a evita înăsprirea sancţiunilor

Coreea de Nord, care este ameninţată de o înăsprire a sancţiunilor la ONU, şi-a trimis înalţi reprezentanţi la Moscova şi posibil la Beijing, într-o aparentă tentativă de a obţine susţinere în cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, informează vineri AFP.

În trecut, China şi Rusia, care dispun de drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, i-au temperat pe ceilalţi membri care doreau să sancţioneze ‘provocările’ nord-coreene.

Ambiţiile nucleare ale Coreii de Nord, care a efectuat la începutul lui ianuarie un al patrulea test nuclear, irită atât autorităţile de la Moscova, cât şi pe cele de la Beijing, însă acestea din urmă nu au nicio dorinţă să asiste la prăbuşirea regimului de la Phenian şi la haosul care ar urma la frontierele sale.

Agenţia oficială nord-coreeană KCNA a anunţat că o delegaţie condusă de adjunctul ministrului afacerilor externe al Coreii de Nord, Pak Myong-Guk, efectuează vineri o vizită în Rusia. Nu a fost făcută nicio altă precizare, însă această vizită survine în momentul în care Washingtonul încearcă să ajungă la un consens regional şi internaţional pentru a întări arsenalul de sancţiuni împotriva Phenianului.

Agenţia sud-coreeană Yonhap, care citează surse de informaţie neidentificate, a relatat la rândul său că un responsabil al Ministerului Afacerilor Externe nord-coreean a fost văzut pe când sosea pe aeroportul internaţional de la Beijing. Responsabila în chestiune, Choi Son-Hui, este fosta şefă-adjunctă în cadrul negocierilor în şase (Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Japonia, Rusia şi SUA) asupra programului nuclear nord-coreean, negocieri aflate de multă vreme într-un punct mort.

Nu a fost furnizată nicio altă informaţie cu privire la această vizită şi nici nu se ştie dacă Beijingul este destinaţia finală a lui Choi Son-Hui sau doar o etapă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata