Proiect de lege privind lupta impotriva bandelor in Franta

 
Textul definitiv de lege privind lupta impotriva bandelor in Franta incrimineaza participarea la o grupare violenta. El prevede, de asemenea, sanctiuni impotriva celor care agreseaza profesorii. Este vorba de un document care prevede masuri dure.
 
Ziarul Le Figaro a avut acces la proiectul de lege destinat consolidarii, dupa cum a afirmat miercuri, la postul de radio Europe 1, presedintele Nicolas Sarkozy, „arsenalului legislativ impotriva bandelor”. Din cauza calendarului parlamentar incarcat, acest text va fi intr-adevar prezentat de un grup de deputati, iar raportorul va fi Christian Estrosi, deputat-primar de Nisa.
 
Dispozitia esentiala este ca noul delict de participare la o banda violenta va fi pedepsit cu trei ani de inchisoare si o amenda de 45.000 de euro. Pentru a primi o astfel de pedeapsa, va fi suficient sa „faci parte, in cunostinta de cauza, dintr-o grupare, constituita chiar temporar, care are scopul, caracterizat prin unul sau mai multe fapte materiale, de a comite violente voluntare impotriva unor persoane sau a provoca distrugeri sau degradari de bunuri”.
 
Aceste sanctiuni „se aplica, de asemenea, persoanei care, chiar daca nu poarta o arma, participa voluntar la o grupare in care una sau mai multe persoane poarta arme la vedere”. Conform lui Christian Estrosi, este vorba de „umplerea unui vid juridic”, deoarece foarte cunoscuta infractiune de asociere in vederea savârsirii de infractiuni nu se poate aplica instigatorilor.
 
Este nevoie de un text adaptat, afirma edilul din Nisa. Anticipând inevitabila polemica referitoare la tentatia de a reinvia legea impotriva instigatorilor la violenta din 1970, care crea un fel de raspundere colectiva in cazuri de tulburari de strada, un prefect asigura ca „nu este vorba absolut deloc de crearea unei infractiuni care incrimineaza o persoana care priveste doar sau simplul fapt ca trei persoane stau impreuna lânga un imobil”.
 
Politia se confrunta de fapt acum cu o problema: nu este suficient sa aresteze instigatorul, trebuie sa mai si dovedeasca ca mâna infractorului chiar a aruncat piatra. „Or, acesti delincventi sunt abili, explica un ofiter de la Companiile republicane de securitate (CRS). Cel mai adesea, ei folosesc manusi si pe fata isi pun o cagula.” Justitia ii elibereaza diin lipsa de probe. Dispozitia referitoare la bande ar putea schimba insa situatia.
 
Noul text prevede, in special, prezentarea obligatorie a filmelor facute de politie in timpul interventiilor. Vor fi consultate de judecator numai in caz de contestare. Politia vrea sa se protejeze astfel impotriva acuzatiilor mincinoase. Arsenalul legislativ al lui Sarkozy merge chiar mai departe, potrivit Le Figaro.
În mediul scolar, „patrunderea sau stationarea in interiorul unei unitati scolare” fara autorizatie se pedepseste de acum inainte cu un an de inchisoare si o amenda de 7.500 de euro.
 
Intrarea cu forta, in grup, poate atrage o pedeapsa cu inchisoarea de trei ani pentru fiecare membru al gruparii si o amenda de 45.000 de euro. Daca intrusul este singur, dar inarmat, chiar cu un baston, el risca cinci ani de inchisoare si o amenda de 75.000 de euro. Daca este vorba de o grupare in care cel putin un membru este inarmat, pedeapsa este de 7 ani de inchisoare si amenda de 100.000 de euro.
 
Fara a lua in considerare pedepsele suplimentare: „interzicerea drepturilor civice” sau a dreptului de sedere. „Interzicerea sederii pe teritoriu francez” poate, de asemenea, constitui o sentinta pronuntata, „fie cu titlu definitiv, fie pentru o durata de cel mult 10 ani”, impotriva oricarui strain care se face vinovat de a fi intrat inarmat intr-o scoala generala sau intr-un liceu. Agresarea unui profesor, a un membru al personalului administrativ sau a apropiatilor acestora devine chiar circumstanta agravanta.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata