Proiectul de lege „Despre poliţie”, criticat de opinia publică rusă

Proiectul de lege „Despre poliţie” a fost postat pe internet spre dezbatere publică, iar dacă va fi adoptat în forma actuală, în Rusia va apărea din 2011 un nou organ al forţelor de ordine.

Angajaţii acestuia vor avea împuterniciri extinse, inclusiv dreptul de a pătrunde la orice oră în locuinţă, fie şi prin spargerea uşii, de a verifica documentele unor organizaţii şi de a face propuneri conducerii statului, lucruri care anterior erau atribuite procuraturii, notează ziarele moscovite de luni. Poliţiştii nu vor putea să-şi critice conducerea şi vor ajunge sub un îndoielnic control public, scrie Kommersant.

Legea a fost adoptată încă în 1991, iar ultimele modificări i-au fost aduse în luna februarie a acestui an. Actul normativ propus în loc, „Despre poliţie”, se diferenţiază nu doar prin amploare, dar şi prin principiile expuse în el.
Din noul document a dispărut structura organizaţională a viitorului organ, în conformitate cu care actuala miliţie a fost împărţită în două blocuri: criminaliştii, responsabili cu investigarea crimelor, şi miliţia pentru securitatea publică, responsabili de ordinea publică şi de securitatea cetăţeanului.

Noile atribuţii sunt formulate nu atât pentru angajaţi, cât pentru cetăţenii care vor avea de a face cu ei. De exemplu, în legea poliţiei, siguranţa persoanei se transformă în „apărarea vieţii, sănătăţii şi a drepturilor cetăţenilor Federaţiei Ruse, a cetăţenilor străini şi a peroanelor fără cetăţenie”. Nezavisimaia Gazeta notează că documentul a fost supus unor critici dure de către ruşii care au accesat site-ul pe care este publicat.

Oamenii nu fac doar comentarii generale, ci analizează punctual proiectul de lege. De exemplu un blogger atrage atenţia că, potrivit articolului 12, poliţiştii vor avea dreptul „să confişte documente, materiale, mesaje şi obiecte”. „Dacă este vorba de mesaje pe mobil, cetăţeanul va fi nevoit să-şi ia rămas bun de la telefon. Asta trebuie să înţelegem?”, comentează bloggerul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata