Proteste la Chişinău: Socialiştii cer dizolvarea parlamentului până în 22 septembrie

Liderul Partidului Socialist din Republica Moldova, Igor Dodon, a cerut – într-o conferință de presă, marți, la Chișinău – convocarea unei ședințe extraordinare a parlamentului până în 22 septembrie pentru a decide dizolvarea legislativului și organizarea de alegeri anticipate, relatează mass-media de peste Prut.

Potrivit acestuia, la 22 septembrie expiră termenul legal în care legislativul se mai poate autodizolva, în condițiile în care, cu șase luni înainte de expirarea mandatului președintelui, acest lucru nu mai este posibil.

După declanșarea, duminică, a protestelor antiguvernamentale la Chișinău, liderul socialiștilor moldoveni consideră că, în Republica Moldova, s-a creat o situație ‘prerevoluționară’, ca o consecință a semnării Acordului de Asociere cu UE în urmă cu un an.

‘În R.Moldova este o situație prerevoluționară, unde cei de la conducere nu pot guverna, iar poporul nu poate suporta această guvernare. Este o guvernare eurounionistă. Situația s-a creat la un an de la semnarea Acordului de Asociere la UE. Atunci se zicea că situația se va schimba în bine. De atunci, țara a devenit mai coruptă, a fost jefuit sistemul bancar’, a declarat Igor Dodon, a cărui facțiune deține 25 de mandate din totalul de 101 mandate de deputat.

Totodată, a spus el, socialiștii mai doresc modificarea Constituției care să permită alegerea directă a președintelui prin vot direct.

De asemenea, socialiștii vor demisia guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Procurorului General, a șefului Comisiei Electorale Centrale (CEC), șefului Comisiei Naționale Anticorupție (CNA) și directorului Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică (ANRE).

O altă revendicare a lui Dodon este anularea imunității tuturor deputaților, astfel încât organele de drept să poată investiga liber furtul miliardului de dolari de la cele trei bănci, pe cale de închidere — Banca de Economii, Banca Socială și Unibank — care împreună dețineau aproape o treime din activele bancare ale republicii, inclusiv banii pentru plata pensiilor.

Partidul Socialist a anunțat că susține orice proteste pașnice împotriva sistemului oligarhic, indiferent cine le organizează. În acest sens, Igor Dodon a reiterat susținerea pentru manifestanții care au venit la protestul Platformei ‘Demnitate și Adevăr’, o mișcare de opoziție creată de jurnaliști, politologi și militanți ai societății civile din Republica Moldova care militează împotriva corupției și pentru valori europene.

Unii observatori de la Chișinău avertizează că inițiativele Platformei ‘Demnitate și Adevăr’ vor fi speculate de Moscova și partidele proruse din Republica Moldova. Revendicările politice ale mișcării, cum ar fi demisia actualei guvernării și convocarea de alegeri anticipate, coincid 100% cu cele ale Partidului Socialist, atrage atenția analistul Roman Mihăieș.

Presa rusă vorbește deja deschis despre un ‘Maidan’ (mișcarea de contestare din 2013-2014 de la Kiev) în centrul Chișinăului și este de așteptat implicarea în acțiunile de protest ale unor alte forțe promoscovite, cum ar fi Partidul Socialiștilor, mai avertizează el pe blogul său. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata