Putin îşi continuă „actele de vitejie”: la vânătoare de balene cu arbaleta

Premierul rus Vladimir Putin a participat la o expediţie în Pacific, în apropiere de Peninsula Kamceatka, în cadrul căreia cercetătorii şi-au propus să identifice specia balenelor care îşi petrec vara în zonă, relatează ziarele moscovite.

Îmbrăcat în costum impermeabil şi insubmersibil, Putin a plecat la „vânătoare de balene” la bordul unei bărci pneumatice. Misiunea expediţiei era să facă o biopsie pentru a aduce la ţărm o „probă” din pielea balenei, spre a identifica ulterior specia cetaceelor, a afla de unde vin şi încotro se îndreaptă.
„Era, din toate punctele de vedere, o idee periculoasă. Ploua, iar valurile erau înalte. Dar şeful guvernului Federaţiei Ruse, cu arbaleta în mâini, s-a îndreptat spre grupul de balene. Unul împotriva tuturor, ca întotdeauna”, scrie Kommersant.

Expediţia nu s-a întors mai bine de două ore, iar la ţărm, informaţiile ajungeau cu întrerupere. „Se pare că au identificat un grup de balene, se pare că au început să urmărească o balenă… Apoi conexiunea s-a întrerupt. Trebuie să înţelegem că, pentru prima dată în peste 10 ani, nu s-a mai putut comunica cu unul dintre cei mai înalţi oficiali ai statului – cu domnul Putin. Şi în ce moment! Nimeni de pe mare nu reacţiona la apeluri”, notează publicaţia.

Revenit de pe mare, Putin a declarat că el însuşi a tras cu arbaleta într-o balenă pentru a recolta proba de ţesut necesară cercetătorilor. „Acum ne-au explicat în detaliu că, în secolul al XIX¬lea, balenele coreene au fost exterminate. Întrebarea este dacă aceeaşi specie s-a întors acum la ţărmurile Sahalinului. Specialiştii vor stabili dacă balenele coreene se reproduc sau este evorba de balene californiene care se înmulţesc şi vin aici ‘să ia prânzuľ”, a spus Putin.

Premierul a mai afirmat că executivul are în plan să dezvolte ecoturismul şi şi-a exprimat convingerea că ar exista mulţi oameni care şi-ar dori să meargă în acele zone. Întrebat ce de situaţie din viaţă i-a amintit acest episod, Putin a replicat că „aceasta însăşi este o situaţie din viaţă pe care o voi ţine minte pentru totdeauna”. Noua „aventură” a lui Putin vine după ce, la începutul lunii august, el a stins două incendii de pădure, la bordul unui elicopter.

Premierul rus şi-a creat o alură de om puternic, care reuşeşte să le facă pe toate: în 2009, la bordul unui submarin, s-a scufundat în cel mai adânc lac din lume, Baikal, în timpul unei expediţii de cercetare. La sfârşitul lunii iulie, îmbrăcat în cămaşă şi blugi negri, el a pozat conducând un trike marca Harley-Davidson, la spectacolul internaţional al motocicliştilor.
Putin a mai apărut pescuind sau practicând judo. La Polul Nord, el a aplicat un colier cu emiţător unui urs polar. De asemenea, a eliberat din cuşcă, într-una din volierele Parcului naţional din Soci, o femelă de leopard adusă din Iran.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata