Putin va fi „ţarul” viitoarei Uniuni Euroasiatice

 
Criza mondiala si slabirea SUA, care ar putea duce la disparitia acestei superputeri, vor schimba harta geopolitica a lumii.
Deja in anii urmatori, tarile fostei URSS se vor uni in jurul Rusiei intr-o Uniune Euroasiatica, cu moneda unica, cu un parlament comun si cu un lider unic. Acesta va fi Vladimir Putin, actualul prim-ministru rus – a prognozat intr-un interviu aparut in editia de miercuri a cotidianului Izvestia controversatul doctor in stiinte politice rus Igor Panarin, profesor la Academia diplomatica a Ministerului rus de Externe.
 
În concluzie, spune Panarin, care a prognozat inca acum sase luni dizolvarea SUA, in lume vor ramâne doar trei forte principale – Uniunea Europeana, Uniunea Euroasiatica si China. În opinia sa, criza economica reprezinta tocmai acel impuls de care avea nevoie procesul de integrare in spatiul postsovietic, in timp ce pentru SUA aceasta va insemna sfârsitul.
 
Sistemul politic si economic mondial se afla in pragul unor schimbari colosale. Este timpul potrivit ca lumea sa se gândeasca la viitoarea arhitectura internationala, iar primele ei contururi pot fi vazute deja. China a sprijinit propunerile ruse privind crearea unei noi valute mondiale in locul dolarului. China trebuie sa se ocupe de integrarea spatiului Asia -Pacific, iar Rusia de cea a spatiului ex-sovietic, afirma el.
 
Pentru Rusia este acum important sa elaboreze  un model sau o formula  de  integrare a Eurasiei, considera Panarin. Potrivit acestuia, liderul noii Uniuni Euroasiatice nu se va numi presedinte, ci tar, iar tarul spatiului postsovietic integrat va fi Vladimir Putin.
 
Principalele atuuri ale acestuia sunt, in opinia doctorului in stiinte politice rus, prestigiul de care se bucura in rândul elitelor nationale din republicile ex-sovietice, precum si bilantul pozitiv al celor opt ani cât a fost presedinte al Federatiei Ruse.
 
„Rusia este in prezent o tara centralizata, stabila, iar in timpul conflictului din august a trecut cu brio testul la rezistenta”, a declarat, in interviul acordat Izvestia, Igor Panarin.
El propune retragerea treptata a lui Putin din functia de prim-ministru, pentru ca spre 2012 el sa devina tar al Uniunii Euroasiatice, un fel de UE-2.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata