Qatarul va construi două complexe petrochimice în China şi Vietnam

Firma Qatar Petroleum International (QPI) intentioneaza sa construiasca doua complexe petrochimice in Asia in valoare de 9,8 miliarde de dolari pentru a beneficia de cererea crescânda de petrol si gaze naturale din aceasta regiune a lumii, relateaza cotidianul economic Arabian Business.

QPI va forma un parteneriat cu firma Cnooc Ltd si cu o companie petrochimica chineza pentru a construi un combinat petrochimic, in valoare de 5,8 miliarde de dolari, in provincia chineza Hainan. Al doilea proiect, in valoare de 4 miliarde de dolari, va fi executat in Vietnam si va folosi, impreuna cu proiectul din China, gazul lichefiat din Qatar pentru a productia de chimicale.

La inceputul lui noiembrie China National Offshore Oil Corp. a anuntat ca va importa inca 3 milioane de gaz lichefiat din Qatar. Ponderea investitiilor care urmeaza sa fie efectuate de Qatar in cadrul ambelor proiecte nu este cunoscuta. Qatarul este interesat sa-si plaseze pe pietele asiatice productia de gaz lichefiat care in 2010 se va dubla, atingând cifra de 12 milioane de tone.

Tot in cadrul patrunderii pe pietele Asiei, QPI a achizitionat actiuni in cadrul a doua proiecte petrochimice executate de Dutch Shell in Singapore. Complexul petrochimic din Hainan va avea o capacitate anuala de prelucrare de 3,8 milioane de tone de gaz lichefiat si va produce polietilena pentru cauciucuri si materii plastice. Luna viitoare QPI va participa la o licitatie internationala din Oman pentru construirea unei termocentrale pe baza de gaz.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata