R.Moldova: De la un premier cu diplome dubioase la un posibil prim-ministru cu studii la Harvard Kennedy School of Government din SUA

După demisia, la 12 iunie, a unui premier cu diplome dubioase, în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova ar putea accede un absolvent de studii la Harvard Kennedy School of Government din SUA, scrie Deutsche Welle.

Este vorba de ministrul în exercițiu al educației Maia Sandu, candidatura sa fiind anunțată oficial joi, ziua în care liderii celor trei partide proeuropene de la Chișinău au semnat acordul de refacere a Alianței pentru Integrare Europeană.

Maia Sandu (43 de ani) a absolvit în 1994 Facultatea de management din cadrul Academiei de Studii Economice din Chișinău, iar din 1995 până în 1998 a făcut studii în relații internaționale la Academia de Administrație Publică a Republicii Moldova. În 2010 a urmat un masterat în administrație publică la Harvard Kennedy School of Government din Cambridge, SUA. Între 2010 și 2012, a activat în calitate de consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale, iar din iulie 2012 până în prezent este ministru al educației.

Are o imagine bună la Chișinău, ea nefiind percepută ca făcând parte din clanurile politico-financiare. De la venirea sa în fruntea Ministerului Educației, s-a remarcat printr-o serie de reforme ce au vizat domeniul învățământului, precum îmbunătățirea sistemului educațional, introducerea camerelor video de supraveghere la examenele de bacalaureat, după modelul din România, adoptarea unui nou Cod al Educației. A criticat în repetate rânduri, din funcția de ministru în guvernul condus de Chiril Gaburici, corupția de la vârful piramidei puterii.

Maia Sandu nu a acceptat oricum candidatura la funcția de prim-ministru, ci cu ”foarte multe condiții”, după cum scrie Deutsche Welle, între care o echipă pe care să o aleagă ea și care să lupte împotriva corupției, aducerea unui procuror general din UE și a unui guvernator la Banca Națională care să provină din SUA.

”Un prim-ministru bun ar trebui să fie un bun manager, un vizionar, un om liber, în sensul în care să nu se țină de fotoliu și să nu aibă angajamente față de anumite persoane sau grupuri de persoane — să fie un membru al echipei, care știe să asculte, un bun diplomat, și, bineînțeles, să fie onest și integru. (…) Nu aș accepta o funcție în situația în care e clar din start că nu există condiții pentru a reuși”, declara Maia Sandu într-un interviu recent pentru Ziarul de Gardă.

Propunerea coaliției pentru funcția de premier va fi prezentată președintelui Nicolae Timofti, acesta urmând să semneze un decret privind desemnarea Maiei Sandu drept candidat la postul de prim-ministru. După semnarea decretului, premierul desemnat va avea la dispoziție 15 zile pentru a-și prezenta în parlament echipa și programul de guvernare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata