Rachetele iraniene ar putea deveni un pericol pentru Europa în următorii 3-4 ani

Iranul ar putea dispune de capacitatea de a lovi cea mai mare parte a Europei cu o racheta balistica in circa 3-4 ani din acest moment, daca va face un efort in acest sens”, a dezvaluit fostul sef al programului israelian de aparare impotriva rachetelor, citat de agentia de presa Reuters.

Daca intervalul de timp mentionat de Uzi Rubin, o autoritate de necontestat in domeniul programului iranian, este corect, atunci se impune introducerea unei note de urgenta in dezbaterea spinoasa privitoare la construirea unui scut antiracheta in Europa.

“Daca se straduiesc, punând la bataie tot bugetul si toti inginerii, au nevoie de numai 3 sau 4 ani pentru a-i imprima rachetei balistice iraniene existente o raza de actiune de 3.900 de kilometri (2.438 de mile), suficient pentru a lovi Londra”, a spus Robin in cadrul unei conferinte pe tema apararii impotriva rachetelor, organizate in Huntsville, Alabama.

“O vor face? Nu sunt sigur.” Centrul american pentru securitatea aeriana si spatiala a spus intr-un raport dat publicitatii in iunie ca Iranul, cu ajutor extern, ar putea produce, in decursul a 6 ani, o racheta balistica internationala capabila sa loveasca SUA.

“Iranul are planuri ambitioase referitoare la producerea de rachete balistice si lansarea programelor de dezvoltare, si, cu suficienta asistenta externa, ar putea dezvolta si testa un ICMB capabil sa atinga Statele Unite pâna in 2015”, se precizeaza in raport.

Rubin a spus ca Iranul a obtinut “o realizare de exceptie strategica si tehnologica” cu ajutorul lui Sejjil, o racheta solida, in doua trepte. Pe 20 mai a.c., Iran a testat racheta Sejjil 2, despre care Teheranul spune ca are o raza de circa 2.000 de kilometri.

“Bazându-se pe rezultatele deja demonstrate in propulsarea durabila si in oprire, Iran nu va avea de infruntat nicio greutate in a dubla raza sa de actiune cu un focos nuclear de o tona”, a spus Robin.

Predictiile (despre cresterea razei de actiune a rachetei iraniene) se adeveresc, poate mai repede decât s-ar fi gândit cineva”, a raspuns Rubin la o intrebare venita dupa discursul sau.

În replica, generalul James Cartwright, vicepresedinte al Statului Major, a spus, miercuri, ca dezvoltarea rachetelor intercontinentale de catre tari ca Iran si Coreea de Nord dureaza mai mult decât considerau initial Statele Unite.

Fixarea de catre Iran a unui focos nuclear la o racheta va dura probabil 6 ani sau mai mult, sustin expertii la unison.

La conferinta din Huntsville, Boeing Co “BAN” a dezvaluit o propunere de construire a unui scut mobil, in efortul de a zadarnici opozitia Rusiei la planul din era Bush, de a instala scuturi in Polonia si un radar de interceptare in Republica Ceha.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata