Rata inflației britanice scade pe măsură ce prețurile hainelor se diminuează

Rata inflației din Marea Britanie a scăzut în mod neașteptat la 0,4% în februarie, în scădere de la 0,7% în ianuarie, deoarece costul hainelor și al mașinilor second-hand a căzut.

Oficiul pentru Statistică Națională (ONS) a declarat că a crescut costul benzinei și motorinei.

Dar acest impact asupra prețurilor de consum a fost mai mult decât compensat de presiunile descendente, care au inclus și scăderi în costul călătoriei și al jucăriilor.

Februarie este în mod tradițional o lună în care prețurile la îmbrăcăminte ar crește.

Cu toate acestea, statutul adjunct al statisticii naționale ONS, Jonathan Athow a spus: „Impactul pandemiei a perturbat tiparele sezoniere standard”.

Prețurile îmbrăcămintei și încălțămintei au scăzut între ianuarie și februarie pentru prima dată din 2007 și sunt cu 5,7% mai mici decât cu un an înainte, cel mai mare declin anual din noiembrie 2009.

Samuel Tombs, economist-șef britanic la Pantheon, a declarat că, în ciuda inflației „scăderea bruscă din cauza slăbiciunii temporare a prețurilor îmbrăcămintei”, el se aștepta totuși ca rata să depășească 2% la sfârșitul acestui an.

„Blocarea a lăsat comercianții cu amănuntul de îmbrăcăminte cu un exces de stoc considerabil. Prețurile îmbrăcămintei au revenit probabil luna aceasta, acum că retailerii au introdus noi game sezoniere”, a spus el.

Economiștii de la Capital Economics au mai prezis că „tragerea de la blocaje nu va dura” și că inflația din Regatul Unit va crește încet pe parcursul anului.

Mulți economiști au prezis că inflația în februarie va crește ușor la aproximativ 0,8%, împinsă mai sus de o creștere mare a prețurilor la combustibili.
ONS a spus că între ianuarie și februarie prețurile benzinei au crescut cu 3,6 pence pe litru, iar prețurile motorinei au crescut cu 3,4 pence pe litru. Prețurile la combustibil au scăzut în aceeași perioadă a anului trecut.

Prețurile țițeiului au crescut, ceea ce este de așteptat să contribuie la costuri și mai mari la pompă, iar facturile energiei casnice cresc, de asemenea, după ce furnizorii au crescut prețurile.

Datele de miercuri au venit la o săptămână după ce Banca Angliei avertizase că rata inflației se va apropia de nivelul țintă de 2% în următoarele luni, în principal datorită creșterilor prețurilor la energie.

BoE a lăsat, de asemenea, rate ale dobânzilor scăzute la 0,1% săptămâna trecută și a prognozat că, creșterea economică va reveni până la nivelurile pre-Covid anul acesta.

ONS a declarat că inflația de bază a prețurilor de consum – care exclude prețurile mai volatile ale produselor alimentare și ale energiei – a scăzut de la 1,4% la 0,9%.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata