„Război piscicol” în Europa: Islanda şi insulele Feroe nu vor să respecte cotele la scrumbie impuse de UE

Speranţele Islandei privind grabnica sa aderare la Uniunea Europeană (UE) nu se vor realiza, după toate probabilităţile, notează cotidianul rus Novâie Izvestia. Vinovată de acest lucru s-ar putea face… scrumbia.

Mai exact, pescarii islandezi care o pescuiesc în cantităţi mult mai mari decât cotele stabilite de Bruxelles. Neplăceri ar putea avea şi insulele Feroe, parte a Danemarcii care se bucură de o autonomie extinsă, incusiv în chestiuni de ordin economic. Oficialii de la Bruxelles au atenţionat deja Reykjavikul că vor apăra, prin toate mijloacele posibile, interesele companiilor piscicole din alte ţări.

După cum presupun specialiştii, această protecţie ar putea lua forma unor sancţiuni concrete, între care şi interdicţia ca navele islandeze încărcate cu scrumbie să acosteze în porturile UE.
O adevărată furtună de proteste a stârnit în UE decizia unilaterală a Islandei de a pescui în acest an de 3 ori mai multă scrumbie decât permit cotele impuse de Bruxelles. Demersul Islandei a îndemnat la o decizie asemănătoare şi insulele Feroe.

Drept replică la solicitările şi atenţionările Bruxellesului, Reykjaikul afirmă că are dreptul să pescuiască, în cele 200 de mile marine care i-au fost atribuite în 1975, câtă scrumbie vrea. Reprezentanţii Federaţiei islandeze de proprietari de vase de pescuit consideră această decizie ‘legitimă şi responsabilă’.
De altfel, subliniază Novâie Izvestia, unul dintre motivele pentru care islandezii nu se grăbeau, înainte de criza economică, să adere la UE îl constituia necesitatea de a-şi apăra industria piscicolă.

Comisarul UE pentru piscicultură, Maria Damahaki, a anunţat că Bruxelles le-a trimis Islandei şi insulelor Feroe ‘un mesaj foarte clar’, în care se atenţionează cu privire la luarea tuturor măsurilor necesare în vederea protejării populaţiei de scrumbie şi a intereselor UE. Oficialii de la Bruxelles consideră că decizia Reykjavikului de a majora substanţial cantitatea de scrumbie pescuită se explică prin situaţia proastă a economiei islandeze.

Novâie Izvestia precizează că cel mai repede şi mai hotărât a reacţionat Norvegia, care nu este membru al UE şi care le-a interzis întreprinderilor sale pentru prelucrarea peştelui să primească scrumbie de pe vase psicicole islandeze şi din insulele Ferode.
Între UE, Norvegia şi insulele Feroe fusese semnat încă în urmă cu 10 ani un acord trilateral pe marginea cotelor la scrumbie, stabilitate pe baza recomandărilor oamenilor de ştiinţă, aminteşte cotidianul rus.

Însă în 2008, invocând faptul că, din cauza schimbărilor climatice, bancurile de scrumbie se deplasează spre nord, Islanda a început să pescuiască în cantităţi industriale. Astăzi, în pofida recomandărilor oamenilor de ştiinţă de a reduce cantitatea de scrumbie pescuită, Reykjavikul a majorat în regim unilateral pentru pescarii islandezi cotele pentru anul 2010 până la 130.000 de tone, iar insulele Ferode – până la 85.000 de tone.
Astfel, în acest an, UE, Norvegia şi Islanda vor pescui împreună 772.000 de tone de scrumbie, cu 35% mai mult decât cele 579.000 de tone recomandate de Comitetul internaţional pentru protecţia mediului marin.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata