Războiul gunoaielor între două localităţi olandeze

Între localităţile olandeze învecinate Capelle aan de Ijssel şi Zuidplas a izbucnit un război al gunoaielor în toată regula, datorat faptului că locuitorii din Zuidplas aruncă fără încetare gunoaiele menajere şi deşeurile verzi la Capelle, scrie ziarul olandez Telegraaf.

Consilierul municipal Joost Eerdmans (responsabil de mediu şi curăţenie) din localitatea Capelle aan de Ijssel, afirma că din districtul Nieuwekerk, care din decembrie face parte din noua localitate Zuidplas, vin oamenii inclusiv la volanul unui automobil Porsche, având în portbagaj gunoaie menajere, pe care le aruncă aici.
El cerea de aceea locuitorilor din comunitatea sa să noteze numerele de înmatriculare ale automobilelor care vin să arunce ilegal gunoaie menajere la Capelle.

Consilierul adăuga că va supraveghea încă şi mai bine pe viitor locurile preferate de aruncare a gunoaielor, cu ajutorul unor funcţionari de investigaţie speciali. La Nieuwekerk aan de Ijssel, potrivit reglementărilor, gunoiul menajer poate fi plasat doar lângă drum, în saci speciali de culoare albastră, care costă câte un euro fiecare. Pentru a nu fi nevoiţi să suporte costurile, unii locuitori preferă să se deplaseze cu maşina în localitatea vecină Capelle.

Costurile benzinei sunt şi ele mari, însă unele persoane preferă aceasta în loc să cumpere sacii, se plângea Eerdmans. Per total, la Capelle se aruncă într-un an de zile circa 85.000 de kilograme de gunoi menajer provenit de la Nieuwekerk, costurile ridicându-se la circa 100.000 de euro pe an. Anul trecut, circa 40 de persoane din Nieuwekerk au fost amendate, dintre care o parte au fost prinse asupra faptului.

Amenda pe care o riscă acum cei care aruncă gunoaie se ridică la 60 de euro, ceea ce consilierul Eerdmans consideră o nimica toată. El urmează să discute cu colegii săi o majorare substanţială a amenzii, în opinia sa, o amendă mai mare urmând să aibă un efect de descurajare.
Eerdmans se gândea chiar să crească de 3 ori amenda.
Mai întâi, el vrea însă să discute cu omologul său din Zuidplas, Arjen Hazelebach (responsabil pentru mediu şi durabilitate), pentru a vedea dacă comunitatea poate modifica sistemul de reciclare a gunoaielor.

Şansa este însă mică. Hazelebach explica faptul că la Nieuwekerk este în vigoare sistemul poluatorul plăteşte. În opinia lui, este cumva nepotrivit să se arunce vina pe comunitatea sa, dat fiind că turismul gunoaielor nu se datorează introducerii sacilor albaştri ci faptului că localitatea Capelle nu deţine un sistem de reciclare prin care să-i facă să plătească mai mult pe poluatori.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata